Política 03/01/2021

Salvador Illa: "Deixaré de ser ministre quan comenci la campanya electoral"

El candidat del PSC descarta un govern amb ERC però obre la porta a "arribar a pactes"

Ara
3 min
Salvador Illa: "Deixaré de ser ministre quan comenci la campanya electoral"

BarcelonaL'actual ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions del 14-F, Salvador Illa, ha anunciat que té previst deixar d'encapçalar el ministeri quan comenci la campanya electoral. En una entrevista a La Vanguardia, ha justificat deixar el ministeri tot i que la pandèmia no ha acabat perquè ja ha començat la vacunació i "estem al principi de la fi". Illa ha explicat que té previst continuar fent les tasques pròpies de ministre de Sanitat fins l'inici de la campanya i ha assegurat que en 15 dies –els que dura la campanya electoral- "hi ha temps" per explicar la proposta socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Illa ha negat haver "mentit" en descartar la seva possible candidatura pocs dies abans d'anunciar-la i ha assegurat que la decisió no es va prendre "fins l'últim moment". Tot i això, sí que ha admès que ja van parlar d'aquesta possibilitat amb el fins ara cap de files socialista, Miquel Iceta, des de mitjans novembre. En relació a Iceta, que es preveia que fos el candidat, ha lloat el seu "acte de generositat" que creu que és "molt poc habitual en política". "Ell renuncia al que volia i jo assumeixo una responsabilitat a la que no aspirava; em va dir que feia falta aquí, que no podem afrontar les eleccions com unes més, que s'ha de trencar la dinàmica de resignació. I jo no em puc quedar de braços plegats", ha dit Illa.

El candidat socialista ha descartat formar govern amb ERC o donar suport a cap executiu liderat per l'independentisme però ha matisat que "això no significa que no es pugui arribar a pactes". Pel que fa a les possibilitats dels socialistes per formar govern després del 14-F, i després de descartar un pacte amb ERC, Illa ha dit que el més "raonable" seria un govern amb els comuns. Encara que ha apuntat que "tot és millorable" ha recordat que la fórmula ja està funcionant a l'Estat.

Primer acte de precampanya

Illa ha dit avui en el seu primer acte de precampanya i en un discurs en català i castellà que "cal tancar la crisi de convivència" que encara es viu a Catalunya. "Soc aquí per treballar pel retrobament dels catalans", ha assenyalat el cap de llista després de denunciar la "persecució a dirigents socialistes" per part de l'independentisme durant el Procés. "Tornarem a governar a Catalunya i estem preparats per recuperar tot el que hem perdut aquests anys", ha sentenciat en un míting telemàtic.

L'encara ministre ha denunciat que l'independentisme ha optat per "la intransigència" i ha denunciat que "la unilateralitat ens ha portat a la paràlisi". "Aquí no sobra ningú i hem de passar pàgina per no haver-nos de posicionar perquè som una suma d'identitats", ha subratllat. "No vull renunciar a la meitat de la societat catalana o a ser europeu", ha afirmat després d'opinar que l'Agència Europea de Medicaments no s'ha ubicat a Catalunya per la situació convulsa que ha viscut pel Procés.

Illa ha dit que el seu partit té "el compromís de configurar un govern progressista". "Impulsar el canvi, aquest és el meu desafiament", ha remarcat per justificar que hagi fet el pas a ser el cap de llista dels socialistes. "Fins ara no m'ho plantejava", ha admès. "Rebutjo els extremismes i els nacionalismes excloents perquè sóc català, espanyol i europeu i és just que Catalunya sigui per a tots", ha exposat. "Cal desterrar els debats identitaris absurds i treballar per l'interès general", ha exigit.

Iceta: "Amb Illa no ens conformem ni amb el segon ni el tercer lloc"

Just abans, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat la "cogovernança federal" en la gestió de la pandèmia per part del ministre de Sanitat i ara candidat als comicis del 14-F, Salvador Illa. "Ell és el revulsiu que necessitàvem per guanyar les eleccions i el futur del nostre país", ha subratllat Iceta. "Necessitem un govern que governi per a tots els catalans", ha afegit abans de sentenciar que amb Illa "no ens conformem ni amb el segon ni amb el tercer lloc".

Iceta ha dit que "avui comença el canvi" i ha destacat d'Illa "la seva fiabilitat, tenacitat i perserverança que fan que compleixi el que es proposa". "Quan va esclatar la pandèmia sabia que estaria a l'altura", ha afegit perquè, a parer seu, "està en la divisió d'honor dels polítics", en una lloança continuada al cap de llista del PSC als comicis després de destacar que "ha sigut una persona clau en el govern de Sánchez". "La seva actitud ha sigut encomiable defugint de la confrontació", ha conclòs.

stats