Política 16/03/2016

Sánchez i Iglesias s'emplacen a una nova reunió abans de Setmana Santa sense Rivera

El PSOE canvia d'estratègia: obre contactes bilaterals amb Podem i IU. Per no neguitejar C's, el líder socialista es reuneix amb Rivera

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit aquest migdia al Congrés / EFE

MadridDesprés de setmanes d'incomunicació, finalment hi haurà reunió entre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. Els dos han parlat aquest migdia un quart d'hora per telèfon i s'han emplaçat a una nova trobada abans de Setmana Santa. Això sí, i tal com reclamava Iglesias, sense el líder de C's, Albert Rivera, ombra inseparable dels socialistes des de la firma de l'acord d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Sánchez com Iglesias consideren que "és positiu que es normalitzi el diàleg entre els dos" després de setmanes d'incomunicació. El desgel entre els dos líders va començar dimarts, després que el secretari general de Podem enviés un missatge per WhatsApp al candidat del PSOE i Sánchez li contestés via Telegram que li trucaria. El secretari general socialista va comentar des de Barcelona que estaria "encantat" de poder-se reunir de nou amb Iglesias, i el mateix va dir el líder de Podem.

Segons han informat els equips de comunicació dels dos partits, en la trucada d'aquest migdia han parlat de la crisi humanitària que viu Europa i de la política d'immigració i asil de la UE. Els dos comparteixen "moltes similituds a propòsit de les línies d'acció que s'han de seguir". "Pel que fa a la formació de govern a Espanya, malgrat les diferències de criteri, comparteixen també que és positiu que es normalitzi el diàleg entre els dos. Per això s'han emplaçat a reunir-se abans de Setmana Santa", assenyala el missatge idèntic que han compartit els dos partits.

La novetat és que la reunió serà amb les condicions que buscava Iglesias: sense Rivera i sense els equips negociadors. L'última entrevista va ser el 5 de febrer al Congrés, en la primera ronda de contactes de Sánchez després de rebre l'encàrrec del rei per intentar ser investit president del govern espanyol. La trobada va ser molt tensa i Iglesias va posar com a condició per negociar que el PSOE abandonés el diàleg amb C's. Els equips negociadors no es van reunir fins al cap de setmanes, quan IU va aconseguir asseure en una mateixa taula socialistes, podemites i Compromís. Les negociacions a quatre, però, es van trencar quan el PSOE va anunciar el pacte amb el partit de Rivera.

Reunió Sánchez-Rivera per evitar malentesos

La reunió ha posat en alerta el partit d'Albert Rivera, que prova de treure importància a les trobades assegurant que només són una "escenificació" que posarà de manifest les diferències entre les formacions d'esquerra. Consideren que no arribaran a bon port perquè no hi van amb aspectes programàtics al damunt. Amb tot, alerten el PSOE que té "un contracte" signat amb ells.

Per calmar els ànims, Sánchez s'ha reunit durant mitja hora aquest vespre amb Rivera al Congrés. La trobada ha servit per "reafirmar que el document subscrit pels dos partits segueix sent la base de qualsevol negociació".

Però els socialistes ja comencen a tirar pel dret sense els de Rivera. Demà dijous es reuneix l'equip negociador amb IU, de nou, sense C's. Segons ha informat IU, l'objectiu "és seguir explorant totes les possibilitats per arribar a un acord d'esquerres, convençut que cal evitar unes noves eleccions. "Hem d'aprofitar l'oportunitat per posar la política al servei de les classes populars", ha dit el portaveu del partit al Congrés, Alberto Garzón. D'altra banda, han sol·licitat una reunió de les mateixes característiques a Podem abans de Setmana Santa per traslladar la necessitat de "tenir responsabilitat i d'estar a l'altura d'un moment històric".

stats