Política 29/02/2016

Sánchez envia una nova oferta a les esquerres que va "molt més enllà" de l'acord amb C's

Podem respon que ho consultarà a les bases i el partit de Rivera que és "impossible" sumar a Pablo Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (el tercer per l'esquerra), al costat de la presidenta, Micaela Navarro; el secretari de política federal, Antonio Pradas (i); el secretari d'Organització, César Luena (el tercer per la dreta); el secretari d'Acció Política, Patxi López (el segon per la dreta), i la secretària de Sanitat, María José Sánchez Rubio (dreta), durant el Comitè Federal extraordinari que celebra el partit aquest dilluns

MadridPedro Sánchez no es rendeix. El líder socialista ha enviat aquest dilluns una nova proposta d'acord personalitzat per a cadascuna de les forces d'esquerra -Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís i IU- perquè "se sumin al canvi". "Un acord coherent amb el de Ciutadans, valent i que va molt més enllà en les accions i polítiques i d'esquerres", ha assegurat durant el discurs inicial del comitè federal, que s'ha celebrat aquest matí a Ferraz i que ha ratificat l'acord amb Albert Rivera, després que el secundessin les bases.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha explicat que aquest acord "reforça el pla d'emergència social", la recuperació dels drets laborals, la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, així com un acord per a la igualtat de gènere, a més de reconèixer una política d'asil i de refugiats.

"Per nosaltres no serà. Jo no renuncio a que Espanya segueixi en funcions. No renuncio a que les forces del canvi sumin i que tinguem un govern de canvi -ha conclòs-. Estenem la mà a les forces polítiques i farem l'oferiment durant el dia d'avui. Espero que tinguem aquest suport perquè aquesta setmana tinguem un govern socialista, reformista i progressista".

Una llei de llengües

Ferraz ha enviat el document, titulat "Oferiment del PSOE a la resta de formacions polítiques i progressistes i d'esquerra" a cadascun el partits un cop ha acabat el comitè federal. A grans trets, no hi ha massa diferència amb el que ja els va enviar fa tres setmanes.

El que no inclou en cap dels casos és la proposta de model federal de l'Estat ni la clàusula específica de l'acord amb C's en què es compromet a vetar un referèndum a Catalunya. A En Comú Podem els proposa una llei de llengües, una mesura no inclosa en el pacte amb Albert Rivera.

Sánchez ha arribat reforçat al comitè federal després de la consulta a les bases. La participació va superar amb escreix al que esperava la direcció del PSOE i envia un missatge clar de suport de la militància al secretari general enfront dels 'barons' que posen en dubte el seu lideratge.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha fet només acte de presència al comitè. Ha arribat tard, però a temps per escoltar la proposta de Sánchez a Podem, i ha marxat abans que acabés, tot i que el d'aquest dilluns ha estat inusualment curt. Ha argumentat que avui és festa a Andalusia i que hi ha menys trens per arribar a Sevilla.

Tots el membres del comitè han votat a favor de l'acord menys els dos membres d'Esquerra Socialista, el corrent liderat pel sevillà José Antonio Pérez Tapias, que considera que s'està venent a la dreta.

Podem ho consultarà a les bases

Tant Podem com Ciutadans han respost a la proposta de forma gairebé immediata. El partit morat ha anunciat que ho consultarà a les bases, després que Ferraz els reptés diumenge a fer-ho, i el partit d'Albert Rivera ha assegurat que veu "impossible" entendre's amb el partit morat.

A parer del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, la proposta del PSOE és un "còpia i enganxa" del pacte amb C's que "amaga les mesures més vergonyoses". "Això no és seriós", ha piulat.

Per la seva banda, el secretari d’economia de Podem, Nacho Álvarez, veu "difícil" que la nova oferta plantegi una "política social avançada" que recuperi drets perduts perquè es basa en l’acord amb C’s. En aquest sentit, ha qualificat el pacte entre els partits de Pedro Sánchez i Albert Rivera com un acord que consolida una "austeritat light".

Álvarez ha admès que encara no s’ha llegit els cinc documents que aquest dilluns el PSOE ha enviat a Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i Esquerra Unida, però ha avançat que s’haurà de fer una anàlisi global dels documents.

Iceta reclama una oferta per a Catalunya

El secretari general del PSC, Mique Iceta, ha estès la mà, sense bel·ligerància a Podem, i ha assegurat que lluitaran per aconseguir la investidura de Sánchez fins a "l'últim moment", és a dir, fins a l'últim minut abans del segon debat d'investidura, que preveu per a dilluns a la nit. El president del Congrés, Patxi López, el va convocar per a dissabte al matí però després de les crítiques del PP perquè se sobrepassava el límit constitucional de 48 hores entre debats, la cambra baixa s'ha plantejat avançar-lo al divendres a la nit.

Ja dins del comitè federal, Iceta ha reclamat a Sánchez que en el debat d'investidura "faci una oferta política de diàleg, negociació i pacte per resoldre el problema de la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya". "Hi ha molts catalans que ho esperen, ho reclamen i, sobretot, ho mereixen", ha afegit.

També ha assegurat que els militants del PSC volen "de forma molt majoritària que l'acord s'ampliï a Podem i IU".

stats