Política 24/02/2016

'No' rotund al referèndum i garantir la igualtat dels espanyols: què diu l'acord PSOE-C's?

El document, de 66 pàgines, contempla "oposar-se a tot intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El moment de la firma de l'acord a la sala Constitucional del Congrés, amb els equips del PSOE i C's.

MadridEl PSOE ha evitat dir-ho en veu alta fins ara, però el document segellat aquest dimecres per Pedro Sánchez i Albert Rivera inclou una clàusula específica per vetar qualsevol intent dels catalans a exercir el dret a decidir, una reivindicació que Podem manté en les seves negociacions. "En coherència amb el que s'ha exposat, el PSOE i Ciutadans es comprometen a oposar-se a tot intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya", s'assenyala a la penúltima pàgina del document de 66 fulls, en un compromís que va més enllà de la reforma constitucional acordada entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem va intentar dimarts al vespre minimitzar aquesta clàusula i va recordar que PSOE i C's no sumen perquè Pedro Sánchez sigui investit president. En Comú Podem, la confluència catalana del partit morat, ha asseverat en més d'una ocasió que no avalarà el líder socialista si no inclou el referèndum. Un veto que no impedeix les negociacions entre les dues forces, a l'espera que els socialistes donin detalls sobre la seva proposta amb Catalunya. Ferraz ha insistit aquest dimecres a Pablo Iglesias que voti 'sí' i no es converteixi en la "taula de salvació" del PP.

Reforma de l'article VIII de la Constitució

Però PSOE i C's no es limiten al veto al referèndum. També proposen la revisió del títol VIII de la Constitució per "incorporar les denominacions de les comunitats autònomes" i suprimir "els preceptes ja obsolets", una reivindicació de Ferraz. En aquest punt es comprometen a "garantir la igualtat de tracte de tots els espanyols, sigui quina sigui la seva comunitat d'origen o residència", i a "determinar amb precisió les competències de l'Estat i de les comunitats".

Propostes econòmiques

L’acord inclou també una simplificació dels contractes i els redueix a tres, no incrementar l’IRPF dels assalariats, abaixar l’IVA cultural (no determinen fins on des del 21% actual), reformar l’impost de successions, complementar les rendes més baixes i un impost extraordinari per a les grans fortunes.

Les mitges veritats de Sánchez

Durant la presentació de l'acord, Pedro Sánchez ha assegurat que inclou la derogació de la reforma laboral, de la 'llei mordassa', la fi dels desnonaments i la paralització de la llei Wert. Declaracions que, un cop es llegeixen en el document, es converteixen en mitges veritats, ja que no apareixen explícitament com a tals.

C's ha matisat el líder del PSOE. "El que és vàlid és el que hi posa a l'acord", ha assegurat.

Reforma de la carta magna

El document és molt més ampli del que van anunciar dimarts les dues formacions i va molt més enllà dels cinc punts de la "reforma constitucional exprés" que ha exigit Rivera, amb un total de 200 mesures que per a Ciutadans inclouen un 80% de les seves propostes. Les reformes promeses de regeneració política i lluita contra la corrupció sobre la carta magna són les següents:

1. Supressió de la figura de l’aforat, un privilegi que permet que a diputats, senadors i membres de governs els jutgin al Tribunal Suprem o als tribunals superiors de justícia. La figura quedaria reduïda als suposats delictes comesos en el marc de la seva tasca parlamentària.

2. Reducció de mig milió a 250.000 del nombre de firmes necessàries per tramitar iniciatives legislatives populars al Congrés.

3. Reforma del sistema d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial –passaria de 20 a 10 vocals–, el Tribunal Constitucional i altres òrgans institucionals per despolititzar-los. Els partits proposen experts que, després d’un sorteig per crear una comissió, triarien els candidats als càrrecs en funció dels currículums.

4. Limitar a vuit anys els mandats del president del govern.

5. El cinquè punt és el més complex. C’s volia suprimir les diputacions perquè les considera una "bombolla política". El PSOE –que proposava redefinir-les– vol fer-ne consells provincials d’alcaldes "per seguir donant servei als municipis". I, finalment, el primer gran pacte del partit de Rivera en deu anys de vida arriba consagrant un dels "privilegis nacionalistes" contra els quals va néixer: se suprimirien totes les diputacions llevat de les basques, que seguirien recaptant tots els impostos. Són la base del concert que es nega a altres territoris. En el cas català, l’anterior Govern, que va abandonar la idea de les vegueries, les considerava clau per a la hisenda pròpia.

Acord de legislatura entre el PSOE i C's per "un govern reformista i de progrés"
stats