Política 22/10/2019

Sánchez avisa que l’Estat respondrà a la desobediència

La Moncloa no recorrerà de moment als tribunals

Anna Mascaró
2 min
La líder del PSOE andalús, Susana Díaz, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va advertir ahir l’independentisme que la proposta de resolució pactada per JxCat, ERC i la CUP -que portarà una votació sobre el dret d’autodeterminació al Parlament- significa “provocar, altra vegada, el Tribunal Constitucional (TC)”. “Qualsevol que sobrepassi la frontera de la llei es trobarà amb una resposta ferma i serena de l’Estat”, va recalcar en un míting a Andalusia. No obstant això -i malgrat les exigències del PP-, fonts de l’executiu estatal van explicar a l’ARA que, de moment, no intentarà frenar la iniciativa parlamentària al TC. “El govern actua quan hi ha decisions preses al ple, no sobre anuncis, propostes o declaracions d’intencions”, apuntava una veu del govern espanyol, informa Laia Forès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Sánchez es conforma ara per ara amb l’escrit de reconsideració que el PSC va anunciar per evitar que la iniciativa arribi a votar-se al ple. En roda de premsa al Parlament, el portaveu adjunt dels socialistes, Ferran Pedret, va opinar que la proposta de resolució -que en el seu punt clau estableix que la cambra legislativa reitera la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i reivindica la sobirania del poble català “per decidir el seu futur polític”-“intenta aparentar més del que és”. Així, per al socialista, la iniciativa és una temptativa més d’exhibir unitat entre les forces independentistes, i una resposta institucional a la sentència que “es formula en termes declaratius però que no condueix a cap resultat pràctic”, va destacar Pedret.

Catalunya en Comú - Podem també va interpretar la iniciativa com un intent d’exhibir “unitat”. “De la greu situació política que tenim a Catalunya no en sortirem amb una proposta de resolució”, va lamentar la portaveu dels comuns al Parlament, Susana Segovia. Amb tot, no va aclarir si la formació hi votarà a favor. Sí que va opinar que s’hauria de poder portar a debat al ple sense que el TC hi posi obstacles: “No entenem que pugui arrogar-se la capacitat de decidir”.

El PP acusa Sánchez de passiu

De la mateixa manera que el PSC, Ciutadans i el PP van mostrar-se contraris a la tramitació de la iniciativa. Cs ha anunciat que actuarà perquè no es tramiti, mentre que els populars van afirmar que ho estudiaran. La portaveu del PP i candidata per Barcelona al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va demanar al govern espanyol que posi fi a la seva “passivitat” i recorri la iniciativa al TC. A més, va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de continuar instal·lat en la via de la “reincidència” i la “insurrecció”.

Al seu torn, el líder de Cs, Albert Rivera, va advertir l’independentisme que “el camí de la desobediència és delicte, i el delicte només porta, com alguns saben, a la presó”. “Si jo fos president trucaria a Torra, però per cessar-lo”, va sentenciar.

stats