PROCÉS SOBIRANISTA
Política 20/11/2018

Sánchez, sobre els indults: “Caldrà fer política”

El Congrés tanca la porta a prohibir la mesura de gràcia als presos polítics

D.s.u. / S.t.m.
2 min
Carme Forcadell i Dolors Bassa, al març, abans de declarar al Suprem

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a evitar ahir tancar la porta als indults per als presos polítics catalans, perquè encara no hi ha sentència: va afirmar que després de deixar “treballar els jutges”, hauran “de fer política”. Ho va dir responent al portaveu del PP, Ignacio Cosidó, durant la sessió de control al govern espanyol del Senat. Cosidó el va acusar de tenir hipoteques amb els independentistes i d’haver donat instruccions a l’Advocacia de l’Estat per rebaixar les acusacions. Sánchez va replicar-li que “respecti” la justícia, perquè encara no hi ha una sentència dictada, i no és moment de parlar d’indults.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cosidó, centre de la polèmica pel missatge on es vantava de controlar el Suprem, va replicar-li que digui ell als seus ministres que defensen els indults que la respectin. El portaveu del PP va considerar que si arriben les mesures de gràcia seran “els indults de la vergonya”. D’acord amb el senador popular, els indults enviarien “el missatge que poden fer un nou cop d’estat”. A més, va dir, si els concedeix “estarà traint una majoria de catalans” que “se senten desemparats” per l’executiu espanyol. Sánchez va censurar la judicialització de la política que va dur a terme el PP quan era al govern i li va demanar: “Deixi treballar els jutges i després lògicament des del govern d’Espanya i des dels grups parlamentaris haurem de fer política”.

Tardà titlla Rivera de “feixista”

Mentre això passava al Senat, al Congrés Ciutadans va veure rebutjada la seva moció per prohibir la concessió d’indults als presos polítics. La mesura només va ser secundada pel PP. En una sessió de gran tensió, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va advertir al líder de Cs, Albert Rivera, que ja “no aguanten més” i que cada vegada, que els denomini “colpistes” ell li dirà “feixista”. A més, Tardà va assegurar que està “convençut” que el criteri de Rivera “no és el dels milers de ciutadans” que el voten. També li va retreure que parlant d’indults donen per feta la sentència condemnatòria.

Cs, en el text de la moció, redactava la seva preocupació per declaracions d’alguns dirigents socialistes, sobretot del PSC, que “s’han manifestat favorables a l’atenuació de les mesures cautelars [...] adoptades pel jutge instructor” i, fins i tot, “partidaris de la concessió de futurs indults” en cas que s’arribés a dictar sentència condemnatòria.

La formació taronja es refereix a les declaracions del líder del PSC, Miquel Iceta, i a les de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Tots dos, en diferents ocasions, s’han mostrat a favor de concedir indults als presos.

La moció de Ciutadans demanava que el Congrés afirmés que “el principi d’igualtat davant la llei exigeix bandejar qualsevol besllum d’impunitat en el comportament dels responsables polítics”. Amb el rebuig frontal de tots excepte el PP i Cs, la possibilitat d’indult segueix estant sobre la taula.

stats