Política 30/10/2019

Sánchez obvia el federalisme i la plurinacionalitat al seu acte a Palma

El president en funcions evita tocar el tema allà on el PSOE governa amb Més per Mallorca

Maria Llull
2 min
Pedro Sánchez, aquest dimecres a la plaça de Sant Jeroni de Palma

PalmaEl futur candidat del PSOE a les eleccions generals, Pedro Sánchez, ha evitat durant el seu acte a Palma de Mallorca abordar el federalisme i la plurinacionalitat que finalment el partit ha inclòs al seu programa electoral per les pressions del PSC de Miquel Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha començat el seu parlament a la plaça de Sant Jeroni felicitant-se per l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. "No hi ha hagut més vegades en la meva vida que m'hagin donat tantes vegades les gràcies com aquesta darrera setmana", ha comentat. "Espanya és fruit del perdó, però no pot ser producte de l'oblit", ha continuat.

El candidat socialista a la reelecció ha fet una repassada de com ha canviat Espanya els darrers 40 anys. "Ara es posa en qüestió la qualitat democràtica del nostre país, però cal pensar en l'Espanya que volia deixar Franco", ha dit Sánchez. El president en funcions ha fet bandera del feminisme i la lluita pels drets LGTBI. "Els homosexuals viuen a un país orgullós de la diversitat. No farem com la ultradreta i mantindrem aquest orgull".

Els retrets als altres partits no s'han fet esperar. Després d'afirmar que "el principal problema polític és el bloqueig", el líder socialista ha comentat que aquesta és la "campanya de tots contra el PSOE, però també del PSOE contra el bloqueig de tots".

"Iglesias diu que el PSOE vol pactar amb el PP; Rivera diu que tinc un pla amb indepes i podemites; Casado ha dit que tinc un pacte amb Vox", ha enumerat Sánchez. "Aquest és el nivell".

A partir d'aquí, el candidat ha insistit en diverses ocasions que el PSOE és l'unic partit que pot garantir "el desbloqueig, l'estabilitat i un govern fort". Sánchez ha acusat els altres partits, tant de dretes com d'esquerres, de manipular els vots dels ciutadans "imposant el bloqueig" polític.

El president en funcions ha enunciat també que el Consell de Ministres aprovarà aquest dijous 18 milions d'euros d'ajudes per als afectats per les torrentades de Llevant l'octubre de 2018. A 11 dies de les eleccions del 10 de novembre, ha posat sobre la taula unes ajudes que semblava que no arribarien mai i que provocaren les crítiques de l'oposició a les illes i les reclamacions d'ajuntaments i Consell de Mallorca. "El Consell de Ministres aprovarà 18 milions d'euros per les zones afectades", ha dit Sánchez, just després d'anunciar que dijous també "es tancarà el projecte Castor", un magatzem de gas fallit situat davant les costes de Castelló i Tarragona.

stats