Política 29/08/2019

Sánchez apel·la a la "responsabilitat" i "generositat" dels partits per evitar noves eleccions

Presentarà dimarts el seu programa de govern amb 300 propostes per desbloquejar la investidura

Laia Forès
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, presentarà el seu programa dimarts a Madrid.

MadridEl líder socialista, Pedro Sánchez, farà un acte públic dimarts a Madrid per presentar un extens document amb les seves propostes per al programa de govern. Segons fonts del partit, el document serà la base d'un acord programàtic "per a un govern progressista". El PSOE vol negociar el programa amb Unides Podem per aconseguir el seu suport a un executiu d'esquerres, sense que impliqui l'entrada del partit lila al govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a la premsa, Sánchez s'ha mostrat "esperançat" de cara a convèncer Podem amb les seves propostes i ha fet una crida a tots els partits polítics perquè posin per davant "els interessos generals d'Espanya" per evitar unes noves eleccions. "Demano simplement responsabilitat, generositat i altura de mires de totes les forces per no veure'ns obligats a convocar de nou eleccions. Els ciutadans D'Espanya no s'ho mereixen", ha assegurat.

El nou programa es basa en la proposta que el PSOE va fer al juliol però Sánchez inclourà al document, que es titularà 'Programa comú progressista', propostes que Unides Podem va posar sobre la taula el 20 d'agost i iniciatives plantejades per organitzacions de la societat civil i experts amb qui el president en funcions s'ha reunit durant l'estiu. "El document assumeix i fa pròpies gran part de les propostes fetes per Unides Podem i per les organitzacions i experts", asseguren fonts del PSOE.

Sánchez, però, considera que el document és un punt de partida i està obert a negociar-lo amb la formació liderada per Pablo Iglesias. "És una proposta oberta, que admet debat i que podrà ser ampliada i millorada". De moment, però, el PSOE no té presa per reunir-se amb els que els dirigents socialistes continuen dient que són els "socis preferents". Fonts del partit expliquen que la primera trobada amb el partit lila no arribarà fins la segona setmana de setembre. En canvi, els socialistes es veuran abans amb el PNB, amb qui tenen una cita concertada per la setmana que ve.

Reunió amb ERC i JxCat

El PSOE també té la voluntat de reunir-se amb els partis sobiranistes catalans, però encara no hi ha hagut contactes ni s'ha fixat cap data. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián ha lamentat que un mes després de la investidura fallida, el PSOE i Unides Podem “estan amb els mateixos discursos”.

Rufián ha adverit que unes noves eleccions és una oportunitat per la dreta i ha demanat “responsabilitat” als partits d’esquerres per evitar la repetició dels comicis. “Casado, Rivera i Abascal ens estan apaudint amb les orelles”, ha afirmat. Per al republicà, els partits d’esquerres són l’únic “obstacle” a que Abascal sigui ministre.

stats