DRET A DECIDIR
Política 28/03/2014

Sáenz de Santamaría: "Ningú es pot declarar subjecte polític sobirà més enllà del conjunt del poble espanyol"

La vicepresidenta del govern espanyol s'empara en la sentència del TC per reiterar la "impossibilitat d'autoritzar" el referèndum

Joan Rusiñol / Marc Colomer
1 min

Madrid/Barcelona"Ningú es pot declarar subjecte polític sobirà més enllà del conjunt del poble espanyol". Aquesta ha estat l'advertència que ha llançat un cop més la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que s'ha emparat en la sentència del Tribunal Constitucional en aquest sentit per deixar clara la "impossibilitat d'autoritzar un referèndum d'autodeterminació" a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa al Congrés, Santamaría ha fet un ús precís del vocabulari en referir-se a la sentència unànime del TC, que certament nega que el dret a l'"autodeterminació" encaixi en la Constitució espanyola vigent. Però ha esquivat la part de la sentència del TC que, a criteri del Govern, obre una escletxa al reconeixement del dret a decidir dins la legalitat.

La confusió de l'escletxa del TC

Si bé la sentència no deixa clar del tot si encaixaria en l'actual ordenament jurídic una consulta no vinculant prèvia a una eventual reforma de la Constitució per fer-hi encabir el resultat polític –vindria a ser una solució a la canadenca, que nega el dret a la independència del Quebec però reconeix que si un dia una majoria democràtica així ho reclamés, caldria una negociació política per buscar-hi l'encaix legal– o si primer cal plantejar una reforma constitucional per poder convocar la consulta.

Per Santamaría, però, aquest dubte no existeix. "Les aspiracions polítiques sobre el tema s'han d'encaminar d'acord amb els camins constitucionals", que, a criteri seu, és una reforma constitucional que el veto del PP fa per ara inviable, perquè només podria prosperar amb l'acord de dues terceres parts del Congrés, que no s'assoleixen sense els populars.

stats