Política 26/05/2014

Santiago Vidal declara que redacta la Constitució catalana amb "un grup d'amics" i es nega a donar-ne els noms

Assegura davant de l'òrgan disciplinari del Consell General del Poder Judicial que l'elaboració de la norma està en una fase "intel·lectual" i que és una iniciativa privada

Pedro águeda
2 min

MadridEl magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha declarat avui davant l'òrgan de govern dels jutges –el Consell General del Poder Judicial (CGPJ)– que l'esborrany de Constitució catalana en què treballa és una iniciativa d'"un grup d'amics", experts en dret constitucional, amb un caràcter "estrictament jurídic". Vidal s'ha negat a donar el nom dels seus companys i ha fet constar que considerava aquesta pregunta "ofensiva" perquè pretenia provocar una delació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vidal ha declarat durant mitja hora davant el promotor de l'acció disciplinària del CGPJ, Antonio Jesús Fonseca-Herrero. S'ha acollit, segons ha dit a la sortida, al seu dret a no contestar a algunes preguntes, que no ha precisat.

Davant els mitjans, ha resumit la seva declaració: "He ratificat i confirmat que formo part d'un grup d'experts en dret constitucional que estem elaborant un esborrany sobre una hipotètica futura Constitució d'una hipotètica república de Catalunya, en la hipòtesi que se celebri prèviament la consulta del dia 9 de novembre i, com a segon requisit, que el resultat d'aquesta consulta o referèndum –això ho decidirà qui correspon, que és el poder polític– suposi l'inici d'un procés de transició nacional cap a un estat diferent de l'estat espanyol".

"Un grup d'amics que tenim la virtut, hi ha qui pot considerar que és un defecte, que dediquem el nostre temps lliure a pensar, a debatre entre nosaltres, jutges i juristes, i a plasmar per escrit el resultat d'aquest debat. És ara per ara només un esborrany, que està en fase molt inicial", ha concretat.

La llei orgànica del poder judicial castiga l'assessorament de qualsevol tipus per part de jutges però Vidal ha defensat al CGPJ que l'esborrany de la norma fonamental és una iniciativa particular que ara mateix està "en una fase estrictament intel·lectual".

Preguntat sobre si el contingut d'aquesta feina s'ha posat en coneixement d'algun partit, Vidal ha contestat que això dependrà del fet que el CGPJ "validi" el que estan fent ell i altres jutges.

Vidal s'ha queixat que amb els avenços tècnics existents hagi hagut de deixar la seva feina i desplaçar-se a Madrid per declarar, amb el perjudici a "l'erari públic" que això comporta.

stats