Política 04/10/2020

Ayuso acusa Sánchez d'infondre "la por" per controlar la població

La ciutat afronta el primer dia laboral sota les restriccions del ministeri de Sanitat

Núria Rius Montaner
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu.

MadridNo hi ha treva des de fa dies entre el govern de Pedro Sánchez i el de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La imatge de "consens" del passat 21 de setembre entre totes dues administracions s'ha anat esquerdant amb els dies fins a la ruptura total. Aquest cap de setmana –amb la ciutat de Madrid ja tancada sota les restriccions del ministeri de Sanitat, que també afecten deu municipis més de la regió– Ayuso ha continuat amb el pols polític i ha acusat el govern espanyol de tenir una estratègia "calculada i meditada", amb l'objectiu de fons d'aconseguir que "la població demani la intervenció i el control" de la comunitat per part de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista publicada aquest diumenge al diari Abc, la presidenta madrilenya ha insistit en el fet que l'objectiu de l'Estat és propagar la "por" entre la població perquè aquesta estigui "espantada" i accepti "sense protestar" les mesures del govern central. Divendres el govern d'Ayuso ja va acceptar a contracor el text del ministeri de Sanitat aprovat en el si del Consell Interterritorial de Salut. De fet, va ser qüestió d'hores que Madrid presentés un recurs contra les mesures davant l'Audiència Nacional, que ara ha donat 10 dies hàbils a l'Advocacia de l'Estat perquè es pronunciï. La presidenta madrilenya ha insistit en el fet que el govern de Sánchez no els va ajudar i ha insistit que "les mesures estaven començant a donar bons resultats".

El govern espanyol, l'altre interlocutor d'aquesta batalla política, tampoc ha afluixat la corda. L'últim membre a pronunciar-se i respondre les declaracions d'aquest diumenge d'Ayuso ha sigut la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que ha criticat que resulta "molt difícil" la coordinació amb la Comunitat de Madrid. En un homenatge a Clara Campoamor aquest diumenge a Madrid, Calvo, sense parlar explícitament d'Ayuso, també ha sentenciat que "utilitza el joc de la política" en plena pandèmia i "en llocs on aquesta s'acarnissa, com Madrid". La vicepresidenta ha volgut deixar clar que és difícil ajudar algú que "en una mateixa frase hi col·loca un «vine» i un «marxa»".

La polèmica de "l'1%"

La "desacceleració econòmica" és el que més preocupa al govern madrileny, que manté que les mesures "imposades" per l'Estat generaran "caos". En la mateixa entrevista, Ayuso ha apostat que "no es tracta de confinar el 100% de la regió perquè l'1% es curi", unes declaracions que no han tardat a obtenir respostes. Des del PSOE, Ángel Gabilondo ha recordat que aquest 1% són "66.000 persones de la Comunitat". "Hi ha expressions eloqüents que revelen tota una política", ha sentenciat Gabilondo. Al seu torn, des de Més País, la diputada regional Mónica García ha criticat que Ayuso plantegi que l'1% "hagi de pagar amb la seva salut la incompetència i negligència del seu propi govern".

En aquest sentit, Calvo ha insistit que "sense salut, sense les vides, tampoc hi ha economia, tampoc hi ha futur per reconstruir i aixecar" el país, al mateix temps que ha subratllat que totes les institucions "tenen l'obligació de salvar vides i protegir la salut".

Primer dilluns de restriccions

Aquest ha sigut el primer cap de setmana amb la ciutat de Madrid tancada. La tranquil·litat ha regnat al llarg del dissabte i el diumenge, dues jornades marcades pels controls aleatoris i informatius en punts de la ciutat, així com per la decisió de l'Ajuntament de no mantenir alguns carrers només per a vianants, a diferència d'altres caps de setmana. A més, Adif va registrar aquest dissabte el nombre més baix de viatgers en dues estacions de Madrid des de la fi de l'estat d'alarma, segons recull Europa Press. Pels controls de l'estació d'Atocha hi van passar 2.837 viatgers, mentre que per l'estació de Chamartín ho van fer 732.

La ciutat de Madrid afronta aquest dilluns el primer dia laboral tancada amb pany i forrellat. No només està prohibida l'entrada i sortida de la població, sinó que el comerç i l'hostaleria també hauran d'abaixar les persianes més d'hora. En el primer cas, a les deu de la nit, i en el segon, a les onze, tot i que des de les deu els bars i els restaurants ja no podran acceptar més clients. A més a més, la població encara es mou entre la incertesa i la "normalitat", a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ratifiqui les mesures i, per tant, doni llum verda a les possibles sancions.

L'objectiu és "doblegar la corba" de la regió amb més incidència d'Europa, així com rebaixar la pressió que molts hospitals estan notant a les Unitats de Cures Intensives (UCI), ara en el punt de mira per l'augment dels casos més crítics, mentre sembla que els ingressos comencen a disminuir.

stats