Congrés dels Diputats
Política 14/10/2020

Sánchez titlla el PP d'antisistema i Casado avisa que la reforma del CGPJ posa en risc els fons europeus

El president espanyol torna a tancar files amb Iglesias per la petició d'imputació

Mariona Ferrer I Fornells / Marc Toro
2 min
Pedro Sánchez, amb Calvo i Pablo Iglesias, durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés.

Madrid / BarcelonaEl Congrés de Diputats ha viscut aquest dimecres una prèvia del que amb tota probabilitat es viurà la setmana que ve amb el debat de la moció de censura de Vox, abocada al fracàs per la manca de suports. Durant la sessió de control, el govern espanyol ha replicat a les peticions de dimissió del vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, després de la petició d'imputació pel cas Dina posant el PP i el partit de Santiago Abascal en el mateix calaix. El debat ha derivat ràpidament en un xoc d'acusacions sobre el rol del poder judicial –quan fa una setmana era sobre el paper de la monarquia, evidenciant de nou que el xoc institucional s'ha instal·lat a l'Estat– després que el PSOE i Unides Podem hagin registrat al Congrés la reforma exprés per acabar amb el veto del PP a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el líder del PP d'encapçalar un partit "antisistema" per no complir la Constitució amb la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i Pablo Casado ha titllat de "reforma a la polonesa" la llei per desbloquejar l'òrgan de govern dels jutges, i ha advertit que no li donarà suport ni accedirà a una renovació perquè no acceptarà que ningú el pressioni. A més, ha llançat un altre avís: la reforma pot posar en risc els fons europeus de reconstrucció. Ciutadans també ha carregat en contra de la reforma exprés i ha amenaçat de portar-la a Europa. "Es volen repartir els jutges amb filoterroristes, condemnats per colpisme i populistes investigats", ha dit la líder del partit taronja, Inés Arrimadas.

Per segona setmana consecutiva, Casado ha acabat la seva intervenció exigint a Sánchez que cessi a Iglesias. I, per la seva banda, el president espanyol també ha acabat demanat al PP que "rectifiqui abans no sigui massa tard" i s'allunyi de l'extrema dreta. De fet, en la seva resposta a Abascal, ha decidit dirigir-se a Casado i interpel·lar-lo perquè aclareixi en quin sentit votarà en la moció de cesura: si s'abstindrà o bé hi votarà en contra, com compta fer la majoria de la investidura. Sánchez ha tancat files amb el vicepresident segon i ha reiterat la seva "màxima i absoluta confiança" en Iglesias i tot el seu govern, mentre ha recordat que el PP va acabar amb set ministres imputats, tres condemnats i diferents processats.

Els arguments del PP i Vox cada setmana a la sessió de control al Congrés versen en intentar demostrar que el govern espanyol no és legítim i està abocant Espanya a ser un estat fallit. Casado ha exigit aquest dimecres la retirada immediata de l'estat d'alarma a Madrid i Abascal ha denunciat "l'atac brutal a la justícia independent" amb la reforma exprés del CGPJ.

stats