DRET DE DECIDIR

Solidaritat no pensa cedir i forçarà CiU a posicionar-se sobre la llei d'independència

La federació no ha promogut el veto parlamentari a la proposició de llei, però haurà de posicionar-se al Parlament sobre el bloqueig que impulsen PSC, PP i C's perquè Solidaritat no la pensa retirar

Solidaritat vol fer aflorar les contradiccions de CiU en matèria de sobiranisme. Si ahir la federació va anunciar que no presentaria esmena a la totalitat –per impedir el tràmit parlamentari de la llei– de la proposició de llei d'independència, però va demanar a Solidaritat que la retirés un cop l'hagués defensat des de la tribuna del Parlament (per no sotmetre-la a una derrota parlamentària), avui el partit d'Uriel Bertran i Alfons López Tena ja ha deixat ben clar que no pensa fer marxa enrere. Volen que CiU es mulli.

Avui ha acabat el termini per presentar esmenes a la totalitat a la llei. N'han presentat PSC, PP i C's. Ara, la mesa del Parlament haurà de decidir la setmana que ve quan porta a debat del Parlament el veto que promouen PSC, PP i C's. ERC ja ha dit que defensarà que la llei segueixi el tràmit, però CiU no ha avançat encara la seva posició. De fet, tot porta a pensar que optaran per una abstenció –de manera que el veto de PSC, PP i C's sumaria més vots que SI i ERC i el tràmit de la llei quedaria bloquejat–, però el cas és que hauran d'argumentar la seva posició. En públic, Solidaritat anima CiU a sumar-se a la defensa de la llei, però en privat no amaga el seu interès per fer aflorar les contradiccions de CiU pocs mesos després d'unes eleccions en què la federació ha recollit una bossa important de vot independentista. En un comunicat, Bertran ha recordat que amb ERC i CiU, la llei prosperaria, però CiU ara ni es planteja aquesta possibilitat.

La federació manté que defensa el dret a decidir “sense límits”, però creu que Catalunya no ha de decidir encara sobre la independència, pel risc de fractura social, sinó que ho ha de fer sobre elements que uneixen la immensa majoria de la societat, com el concert econòmic i les infraestructures.