Publicitat
Publicitat

AJUSTOS A L'ADMINISTRACIÓ

La pròrroga dels pressupostos espanyols inclourà mantenir la congelació salarial als funcionaris

El govern central començarà a dibuixar divendres les fórmules per estalviar 16.500 milions d'euros tot i revaloritzar les pensions, com va prometre Rajoy

El Govern de Mariano Rajoy amb prou feines tindrà descans aquesta setmana per tancar l'agenda del Consell de ministres de divendres, una cita en què s'aprovaran, a més de la revaloració de les pensions, els primers retalls en la despesa per al 2012. La major part d'aquests primers ajustaments estan en mans del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha de realitzar una primera anàlisi dels comptes per decidir quines partides es congelen i quines s'han d'ajustar per complir amb el compromís de reducció del dèficit.

El Consell, segons va avançar el cap de l'executiu en el seu discurs d'investidura i va confirmar després en la primera reunió que va mantenir amb els seus ministres a La Moncloa el passat divendres, aprovarà un reial decret per prorrogar els pressupostos d'aquest any i evitar un buit legal mentre es dissenyen uns comptes noves per al 2012, que es presentaran abans del 31 de març. Entre les mesures urgents que s'aprovaran divendres hi haurà la revaloració de les pensions per garantir el seu poder adquisitiu a partir de l'1 de gener, un dels compromisos electorals del PP.

Però, com va advertir Rajoy, totes les altres polítiques "són susceptibles d'una reducció a la baixa". La portaveu de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, no va aclarir per exemple què passarà amb el salari dels funcionaris, si es prorroguen els pressupostos aquests sous quedarien congelats i la seva actualització dependrà de l'anàlisi de les grans xifres que ha de realitzar Montoro.

Retallar 16.500 milions per assolir un dèficit del 4,4%

Al costat del decret s'aprovarà "un acord de no disponibilitat" de despesa, és a dir, la retallada de determinades partides pressupostàries per començar a complir en els primers tres mesos del 2012 el compromís de reducció del dèficit públic. A l'espera de conèixer tots els detalls dels comptes que hereta dels socialistes, l'objectiu del Govern és estalviar el 2012 un total de 16.500 milions d'euros per garantir que el dèficit quedarà a final d'any al 4,4 % del PIB, el compromís adquirit a la UE.

Queden a més encara per nomenar dos terços dels secretaris d'Estat de l'Executiu i dissenyar l'estructura dels ministeris, que, com ja va avançar Sáenz de Santamaría, reflectiran l'austeritat que vol imprimir el Govern en totes les seves polítiques, el que afectarà tant el nombre d'alts càrrecs com el personal eventual.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT