Política 05/12/2019

El Suprem no va informar al TJUE que la inhabilitació de Junqueras està suspesa

El tribunal la va deixar sense efecte el 14 d'octubre a l'espera de la decisió de Luxemburg

Ernesto Ekaizer
2 min
El president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, aquest dijous durant el judici

MadridEl Tribunal Suprem no va informar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el 14 d’octubre passat sobre una resolució datada aquell mateix dia per la qual se suspenia l’execució de la inhabilitació d’Oriol Junqueras prevista a la sentència del Procés, també signada i notificada aquella mateix dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 14 d’octubre el tribunal del Procés va dictar sentència condemnatòria de 13 anys de presó per a Junqueras i pena d’inhabilitació absoluta de 13 anys.

I simultàniament, amb aquesta mateixa data i en relació a la qüestió prejudicial sobre la immunitat de Junqueras, va enviar la sentència al TJUE i un ofici firmat pel president de la sala penal, Manuel Marchena, que deia: “Poso en el seu coneixement que aquesta qüestió prejudicial segueix mantenint el seu interès i vigència per a aquest Tribunal Suprem, ja que la resposta del TJUE tindrà eficàcia amb independència de la situació de presó preventiva d’Oriol Junqueras”.

Es dona la circumstància que el tribunal del Procés no va notificar a les parts fins al 30 d’octubre una altra interlocutòria en la qual figura la data del 14 d’octubre.

En aquesta resolució el tribunal posposava l’execució de la pena d’inhabilitació fins que es resolgués un recurs de la defensa de Junqueras contra la prohibició que sortís de la presó per jurar o prometre la seva condició d’eurodiputat. I resoldre-ho exigia conèixer la sentència del TJUE sobre la immunitat de l’eurodiputat electe.

Però el Suprem no va enviar aquesta resolució al TJUE. I a la vista del 14 d’octubre a Luxemburg, el fiscal Fidel Cadena tampoc va informar d’aquesta suspensió.

El 12 de novembre, Maciej Szpunar, l’advocat general encarregat d’aportar les seves conclusions –que no són vinculants però influeixen notablement en les sentències que sol adoptar el TJUE– va assumir com un fet que Junqueras està inhabilitat.

L’advocat assenyala: “És cert que l’òrgan jurisdiccional remitent ha mantingut la seva petició de decisió prejudicial indicant que la resposta del Tribunal de Justícia tindrà eficàcia amb independència de la situació de presó preventiva que afecti Oriol Junqueras”.

Però objecta: “No obstant això, el problema no rau en el fonament de la privació de llibertat del recurrent en el procediment principal, sinó en la pena accessòria d’inhabilitació absoluta a la qual també ha estat condemnat”.

Advocat general

Per tant, l’advocat general no tenia la informació sobre la suspensió de la pena d’inhabilitació de Junqueras. I, segons deixava constància, un cop dictada sentència i inhabilitat Junqueras “tenia dubtes sobre la competència per respondre a les qüestions prejudicials en aquest assumpte”.

L’advocat Andreu van den Eynde, defensor de Junqueras, veient les conclusions, va decidir enviar un escrit al TJUE informant de facto de l’omissió de la interlocutòria del 14 d’octubre i del fet que a la vista d’aquell mateix dia a Luxemburg s’hagués omès que l’execució de la inhabilitació estava suspesa fins que es conegui la sentència del tribunal europeu.

El 19 de desembre, el TJUE farà pública finalment a Luxemburg la sentència sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.

La interlocutòria del cas
stats