Política 22/12/2019

El Suprem marca el compàs de la investidura

La posició de l’advocada de l’estat podria precipitar un acord PSOE-ERC abans de Reis

3 min
Última reunió pública entre els equips negociadors, que es va fer a Barcelona.

BarcelonaTothom pendent de l’Advocacia de l’Estat. Les festes nadalenques no portaran una treva en les negociacions d’investidura. El PSOE i ERC es preparen per explorar si és possible un acord final, i el primer moviment que caldrà estudiar són les al·legacions que presentin els advocats de l’Estat davant del Tribunal Suprem. El posicionament d’aquest estament -que podria ser imminent- sobre com considera que hauria d’actuar Manuel Marchena amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, després de que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li reconegués la immunitat com eurodiputat, serà la peça que podria encarrilar un acord per investir Pedro Sánchez abans de Reis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va explicar dissabte en una entrevista a TV3 que perquè que es puguin desencallar les negociacions els advocats de l’estat s’haurien d’acostar a les tesis de la defensa de Junqueras, que exigirà la seva llibertat immediata i la nul·litat del judici de l’1-O. “Si l’advocacia s’aproxima a la nostra defensa, tot això ajudarà a veure que hi ha voluntat d’obrir camí”, va dir. Fonts dels republicans argumenten que posar el focus només en els advocats de l’estat és un gest que cal tenir en compte. Destaquen que haurien pogut centrar-se també en el que demani la Fiscalia o en la decisió final que prengui el Suprem i, en canvi, no ho han fet, i assumeixen per tant que el govern espanyol no hi té influència. Del congrés nacional que ERC va celebrar aquest cap de setmana se’n van desprendre dues idees clau: que el partit té l’aval de la militància per arribar a un acord amb el PSOE i que els republicans veuen factible que la investidura sigui la primera setmana del 2020. Difícilment preveuen que sigui abans.

Calendari

Cal tenir en compte, a més, que el debat d’investidura té les seves formalitats. En la primera jornada només pot intervenir el candidat a la Presidència. L’endemà hi ha la primera votació i, com que és probable que Sánchez no arribi a la majoria absoluta, han de passar 48 hores fins a la següent. Això vol dir que, comptant-hi tots els passos, el debat necessita almenys quatre dies des que comença fins que culmina.

Els republicans són conscients que les pressions per arribar a un acord s’incrementaran a mesura que passin els dies. Ahir va ser el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, qui en una entrevista amb Efe va reclamar a ERC que no trigui més a prendre una decisió. “És l’oportunitat de tenir un govern de coalició [PSOE i Unides Podem]. El contrari és l’abisme de Vox”.

Aquestes vacances de Nadal no només hauran d’estar pendents del telèfon els negociadors d’ERC i els dirigents del partit, sinó també els quadres republicans. Esquerra es va comprometre a sotmetre qualsevol eventual acord amb el PSOE a una votació del consell nacional, que s’hauria de convocar. Com sempre, però, qui tindrà part d’influència serà el president del partit, Junqueras. La setmana passada ja va donar algunes pistes que la seva posició és favorable a l’acord i va desvincular-lo del fet que ell pugui sortir o no de la presó. “S’ha d’estar disposat a dialogar sempre, amb tothom, sempre, independentment que jo sigui o no a la presó”, va exposar.

Així doncs, després de tots els alts i baixos que el PSOE i ERC han tingut en la negociació, tot sembla a punt per tancar un acord els pròxims dies. Amb permís, però, del que digui l’Advocacia de l’Estat.

stats