Política 22/05/2018

El TC rebutja deixar en llibertat Sànchez i Junqueras mentre estudia els recursos contra el Suprem

El número 2 de JxCat sol·licitava l'excarceració per poder ser investit

Ot Serra
2 min
El número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, davant l’Audiència Nacional el dia 16 d’octubre de l’any passat.

MadridEl ple del Tribunal Constitucional (TC) denega les peticions de posada en llibertat d'Oriol Junqueras i de Jordi Sànchez. En el ple d'aquest dimarts, els magistrats han resolt sobre les peces separades que es van obrir el 8 de maig per estudiar l'excarceració dels dos polítics com a mesura cautelar mentre no es resolgués el fons dels recursos d'empara presentats. El TC considera que atorgar la suspensió de les mesures cautelars de presó provisional seria anticipar-se a la resolució del recurs. Junqueras i Sànchez denunciaven vulneració de drets pel fet que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i la sala d'apel·lacions negués la posada en llibertat o la concessió de permisos per assistir a les sessions parlamentàries. En el cas de Sànchez, era el candidat a la investidura.

El TC pren aquesta decisió mentre encara analitza el fons dels recursos de Junqueras i Sànchez. En el cas de l'expresident de l'ANC, la seva defensa va sol·licitar una mesura cautelaríssima de posada en llibertat per poder assistir a la investidura, o bé el permís per participar en el debat d'investidura de manera no presencial. Sànchez havia evocat la recomanació del Comitè de Drets Humans de l'ONU del 23 de març, en què instava l'Estat a prendre les mesures necessàries per preservar els seus drets polítics. Amb tot, el TC argumenta que la situació de presó provisional porta "indefectiblement" a limitacions dels drets polítics i que la comunicació del Comitè de Drets Humans no es pot "relacionar" amb la petició de Sànchez a causa del seu "caràcter genèric".

A més, el TC subratlla que Sànchez ja no és candidat a la presidència i que la seva sol·licitud "ha perdut el sentit" amb la investidura de Quim Torra. Els jutges també fan èmfasi en els arguments pels quals el Suprem va negar la llibertat a Sànchez i recorden que un permís penitenciari podria "afavorir objectivament la reiteració delictiva que s'intenta conjurar amb la presó provisional".

El TC assenyala que ha admès a tràmit recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la reforma de la llei de la presidència i contra la investidura de Carles Puigdemont, en els quals s'impugnava la possibilitat d'efectuar una investidura a distància. Així, els jutges creuen que si accedissin a permetre una investidura telemàtica per a Sànchez estarien torpedinant el curs d'aquests altres procediments judicials pendents de resoldre.

Sànchez i el president d'ERC també van presentar un recurs contra la decisió de la sala d'apel·lacions del Suprem de mantenir-los empresonats. Junqueras hi demanava l'acostament a una presó catalana, però els jutges consideren que aquesta qüestió "no té a veure amb l'objecte principal del recurs" i que, per tant, no es pot concedir.

La interlocutòria que rebutja suspendre la presó provisional de Junqueras
La interlocutòria que rebutja suspendre la presó provisional de Sànchez
El TC nega la investidura de Sànchez
stats