Política 01/08/2017

El TC atura la ruptura exprés i alerta el Parlament

JxSí i la CUP registren la llei del referèndum i avisen que ni Rajoy ni el tribunal aturaran “la democràcia”

Mariona Ferrer I Fornells / Gerard Pruna
5 min
El TC atura la ruptura exprés i alerta el Parlament

Madrid / BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) no falla a Mariano Rajoy i segueix fent de mur de contenció del Procés quan només falten dos mesos per a l’1-O. Reunit d’urgència i en un ple que no va durar ni tres quarts d’hora, l’alt tribunal va decidir ahir per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat en contra de la reforma del reglament del Parlament. Suspèn així de manera cautelar l’article 135.2, que havia de permetre la tramitació de les lleis de desconnexió per lectura única en un sol dia, sense debat ni esmenes. A més, ordena al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que adverteixi per carta, en mà, tant la presidenta del Parlament com la mesa, el secretari general de la cambra, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, que poden tenir responsabilitats penals per desobediència si no acaten la suspensió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carme Forcadell suma així la quarta advertència en només un any i mig. La primera va ser el desembre del 2015, quan després de la declaració de ruptura del Parlament el 9 de novembre, el govern de Mariano Rajoy va requerir una de les escletxes dels estatuts de l’alt tribunal perquè pogués denunciar els alertats a la fiscalia. Després va tornar a rebre una notificació per les conclusions de la comissió del procés constituent el juliol del 2016, i una tercera per les resolucions del Parlament el desembre passat. I ara la reforma del reglament. Per totes elles Forcadell té una causa oberta al TSJC.

No s’alerta els funcionaris rasos

Ara bé, el TC evita subscriure fil per randa el recurs del govern espanyol. En la seva providència, desestima advertir els funcionaris rasos, tal com volia la Moncloa. En concret, el recurs demanava que l’advertència es fes extensiva a tots els subordinats dels càrrecs notificats. Que els informessin de la suspensió i, en particular, ho notifiquessin a la persona titular del departament d’Edicions. Una manera d’atemorir més el personal del Parlament en relació a l’1-O, seguint l’estratègia del govern espanyol les últimes setmanes.

Tot i que just avui comença l’agost -habitualment inhàbil-, està previst que la notificació via carta arribi aviat tant a Forcadell com als membres de la mesa: Lluís Guinó, José María Espejo-Saavedra, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, a més de Muro i Bayona. A tots ells els alerta -subscrivint fil per randa, en aquest cas sí, el recurs de Rajoy- del seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. Perquè tinguin clar el seu paper, els reclama que “s’abstinguin d’iniciar, qualificar, introduir en l’ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament i, en general, de dictar cap tipus d’acord que impliqui la tramitació d’una proposició de llei pel procediment de lectura única”.

Finalment, el TC habilita el mes d’agost per poder tramitar el recurs i que de cara al setembre, quan els magistrats tornin de vacances, ja pugui haver-hi una sentència. Amb tot, els membres de l’alt tribunal estaran pendents del mòbil totes les vacances per respondre a qualsevol requeriment del govern espanyol, especialment a partir de la segona quinzena d’agost. També haurà de decidir sobre el recurs d’empara que van registrar ahir conjuntament el PP i Ciutadans en contra de la reforma del reglament. La diputada popular Andrea Levy i la liberal Lorena Roldán van denunciar que Junts pel Sí i la CUP vulguin “emmordassar l’oposició”.

L’article 81.3, via alternativa

La suspensió de la reforma del reglament situa l’independentisme en una cruïlla. Per tirar endavant el seu pla i aprovar la llei del referèndum abans de l’1-O, té dues opcions. O bé desobeeix obertament el tribunal i aplica l’article 135 malgrat la suspensió, o bé busca alternatives dins del mateix reglament. Ahir la portaveu de JxSí, Marta Rovira, va evitar concretar quina estratègia se seguirà, però va apuntar que la cambra catalana “preveu moltes vies per tramitar proposicions de llei”. Una de les opcions que pren més força, tal com ja va avançar l’ARA, és que els dos grups apel·lin a l’article 81.3 del reglament, que permet alterar l’ordre del dia d’un ple que ja està en marxa per incloure-hi un debat si ho demanen dos grups parlamentaris. L’article conté una escletxa que JxSí i la CUP creuen que permetria suprimir tots els tràmits habituals -debat de totalitat, discussió en comissió, compareixences d’experts, esmenes i debat final- i fixar el debat i votació de la llei del referèndum per a aquell mateix dia si així ho decideix el ple “amb un acord explícit per majoria absoluta”.

Per ara, però, els grups van limitar-se ahir a registrar al Parlament la llei del referèndum, un gest que es va presentar com una resposta a la suspensió del reglament per part del TC. “La democràcia a Catalunya no l’aturarà ni Rajoy ni el TC”, va avisar el president de JxSí, Lluís Corominas. En la mateixa línia, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va lamentar que el TC jutgi “intencions i no fets”, ja que el Congrés i diversos Parlaments autonòmics ja tenen articles semblants, si no idèntics, al que s’ha suspès.

Els grups sobiranistes van anunciar ahir que la norma, que la mesa no admetrà a tràmit fins a la tornada de les vacances el 16 d’agost, es tramitarà per la via d’urgència extraordinària. Aquesta tramitació urgent, que implica comprimir els terminis procedimentals a la meitat de la meitat del que és habitual, seria, tanmateix, insuficient per tenir la llei a punt abans de l’1-O. Sigui com sigui, segons el cupaire Benet Salellas, els independentistes confien sumar més de 72 vots favorables a la llei.

El Parlament i el TC tanquen, doncs, el curs polític amb un assaig del xoc institucional que ha d’arribar a la tornada de les vacances. Quan el Parlament admeti a tràmit la llei i encari el tram final del compte enrere per a un 1-O que l’Estat va tornar a demostrar ahir que vol impedir de totes totes.

Puigdemont, disposat a entrar a la presó abans que renunciar a l’1-O

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a “acceptar totes les conseqüències” de fer el referèndum, fins i tot anar a la presó, abans que renunciar a aquest objectiu. En una entrevista al prestigiós mitjà nord-americà Bloomberg, Puigdemont deixa clar, però, que la millor manera de garantir que no vagi a la presó és que “el referèndum sigui un èxit”. Després de criticar les amenaces i la falta de propostes de l’Estat, el president reclama que les accions contra l’1-O se centrin en els polítics perquè els funcionaris segueixen les seves ordres.

Lluís Corominas

Andrea Levy

Lorena Roldán

Alícia Romero

Albano Dante Fachin

Benet Salellas

stats