Política 10/10/2017

Sànchez (ANC): "Qui vulgui buscar vies de diàleg les trobarà en les paraules de Puigdemont"

Joan Tardà demana que el discurs posi "en valor" l'1-O i la "voluntat ferma de negociar"

Ara / Agències
2 min
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el preesident d’Òmnium, Jordi Cuixart, ahir arribant a la plaça Sant Jaume de Barcelona per cridar els catalans a mobilitzar-se.

BarcelonaEl president de l'ANC, Jordi Sànchez, assegura que la declaració que farà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimarts a la tarda (18 hores) inclourà crides al diàleg: "Qui vulgui buscar vies al diàleg les trobarà en les paraules de Puigdemont", ha dit en una entrevista de Catalunya Ràdio. La fórmula que es preveu que utilitzi Puigdemont, de fet, busca fer un salt gradual entre la declaració d’independència i la seva aplicació efectiva, i donar així un temps per a la mediació internacional i el diàleg amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez ha reconegut que hi ha contactes permanents de les entitats sobiranistes amb el Govern, però ha deixat clar que l'última paraula del discurs la té Puigdemont: "Si algú vol crear el relat que Puigdemont està segrestat en una torre d'ivori, que canviï el marc mental". En aquest sentit, ha negat que l'ANC hagi convocat la manifestació al passeig Lluís Companys d'aquesta tarda per pressionar Puigdemont. Sí que ha remarcat, però, que l'1-O mereix "un acte de coherència per part del Govern".

En una línia semblant s'ha expressat Joan Tardà en una entrevista a TV3. El diputat d'ERC al Congrés ha demanat que el discurs que pronunciarà el cap del Govern posi "en valor" els resultats de l'"heroïcitat" de l'1-O i, al mateix temps, demostri la "voluntat ferma de negociar". "Som un poble que només se n'ha sortit dialogant", ha argumentat en una entrevista a TV3, on ha dit que cal "buscar escenaris en què sigui possible una solució política al conflicte amb l'Estat". Tardà, que ha subratllat que Puigdemont és "un home assenyat i de conviccions, lleial a les paraules donades", s'ha mostrat convençut que el discurs d'aquesta tarda reflectirà de manera "molt didàctica" que "l'1-O va existir" però que som un país "pactista".

El 155 portaria l'Estat a "perdre definitivament"

"Sense el reconeixement d'avui de Puigdemont no hi hauria mai negociació", ha insistit el diputat republicà, si bé ha deixat clar que, després d'aquest missatge, caldrà que el govern espanyol "assumeixi la voluntat de dialogar". En aquest sentit, ha criticat que fins ara l'Estat "només ha sigut capaç d'aixecar una destral [...] On han sigut les ofertes? Nomes garrotada, garrotada, garrotada...", ha dit, i ha advertit l'executiu del PP que "qualsevol actuació que incrementi repressió", com l'aplicació del 155, el portarà a "perdre definitivament". "Tard o d'hora la societat espanyola els passarà comptes", ha afegit.

Després de denunciar que "des de poder ha obert la porta al fet que surtin grups ultraviolents al carrer" amb l'objectiu de "sembrar un cert pànic", Tardà ha assegurat que "si ho continuem fent tot pacíficament, la negociació serà inevitable". I és que, segons ha afegit, els catalans "som un poble indefens" i "només demanem que se'ns reconegui el dret a poder decidir".

El diputat no s'ha estat de carregar contra el PSOE per donar "suport" a Rajoy i no ser capaç d'impulsar una moció de censura per fer fora el PP del poder. "Ens sembla desconcertant", ha dit, i ha sentenciat: "No entenc quin projecte tenen, llevat que vulguin assumir que han sigut uns escolanets, durant molts anys, de la dreta espanyola".

stats