Tardà assegura que Capella i Jordà no han sigut convocades per a la presa de possessió prevista per a aquest dimecres

El diputat d'ERC assegura que totes dues seran tot el dia al Congrés per les votacions dels pressupostos

Amb la incògnita de la presa de possessió sobre la taula, aquest dimecres al matí el diputat d'ERC al Congrés de Diputats Joan Tardà ha aclarit una mica l'escenari. Tardà ha confirmat que ni Ester Capella ni Teresa Jordà, les que han de ser les noves conselleres de Justícia i Agricultura respectivament, no han sigut convocades a l'acte de presa de possessió que l'executiu de Quim Torra havia previst per avui –però que continua en l'aire perquè els nomenaments dels consellers encara no s'han publicat al DOGC–. "No han sigut convocades; puc dir que tant Capella com Jordà no hi seran", ha explicat el diputat republicà en una entrevista a TV3. De tota manera, Tardà ha assegurat que ignora si hi haurà presa de possessió o no.

La presa de possessió del nou Govern, a l’espera de Madrid

"ERC complirà amb la paritat"

Sobre la manca de paritat del nou Govern, Tardà ha explicat que s'ha de combinar "l'efectivitat" de l'executiu amb "la fase de restitució en què estem". "És difícil combinar un govern efectiu amb la denúncia del setge que estem patint", ha lamentat Tardà. Amb tot, ha assegurat que "ERC complirà amb la paritat", tot i que no ha confirmat si això vol dir que Toni Comín serà substituït per una dona si no pot ser conseller.

Precisament, sobre el fet de substituir els consellers presos i exiliats si no poden prendre possessió del càrrec, Tardà ha reiterat la voluntat d'ERC de tirar endavant un "govern efectiu, que sigui diligent i funcional". El diputat republicà ha defensat que "ERC portava al programa restituir les institucions, i les institucions estan per damunt de les persones".

Sigui com sigui, el diputat republicà ha demanat al nou executiu encapçalat per Quim torra que faci "un camí ample perquè hi càpiga molta gent" i que serveixi per "implementar la República". "Ara cal ancorar-nos a la muntanya i fer el cim, és a dir, implementar la República de debò", ha demanat. Tardà ha explicat que ERC tindrà les conselleries que representen el 80% del pressupost de la Generalitat, cosa que els obligarà, ha dit, a fer una actuació "agraïda" per la ciutadania. "Posarem oli als coixinets perquè el Govern funcioni molt bé", ha assegurat Tardà, que també ha demanat obrir-se a "altres forces parlamentàries" per arribar al 50% de suports a la independència.