Política 07/01/2020

Les últimes hores de Tomás Guitarte abans de la investidura: dormir d'incògnit en un hotel i tenir protecció oficial

El diputat de Terol Existeix ha rebut desenes de pressions i amenaces per no donar suport a Sánchez

Cesc Maideu
3 min
Tomás Guitarte, diputat de Terol Existeix, en una imatge d'arxiu al Congrés

BarcelonaTé 58 anys, és arquitecte de formació, defensa la província de Terol al Congrés i ha sigut una de les claus de la investidura de Pedro Sánchez. Tomás Guitarte, diputat de Terol Existeix, ha passat de ser la cara amigable d'un partit debutant al Congrés a còmplice d'un "cop d'estat", en paraules de la dreta espanyola.

El seu escó ha esdevingut imprescindible per quadrar el pactòmetre i investir Pedro Sánchez per majoria simple, i des del moment en què s'ha convertit en el centre de l'atenció també s'ha col·locat en el centre de la crítica. Unes reprovacions que van començar amb desconsideracions des del mateix faristol de l'hemicicle en la primera ronda d'investidura dissabte. A mesura que avançava el cap de setmana i s'acostava l'endemà de Reis, les crítiques han desembocat en pressions i amenaces per intentar canviar la direcció del seu vot. Finalment, els esforços han sigut inútils –Pedro Sánchez ha sigut investit president aquest matí per majoria simple amb el suport de l'escó de Terol Existeix–, però han provocat que Guitarte dormís d'incògnit en un hotel la nit abans de la votació i que el ministeri de l'Interior li designi, a partir d'ara, protecció.

Després de setmanes de negociacions entre el PSOE i Terol Existeix, Guitarte va firmar el sí a Pedro Sánchez a canvi de mesures per a la província aragonesa, com l'aprovació d'un pacte contra la despoblació o l'actualització d'infraestructures. Minuts després de la publicació de l'acord, les xarxes socials es van omplir d'imatges parodiant la situació avantatjosa de Terol després del pacte, de la despoblació a Futuroscope.

La sàtira es va convertir ràpidament en amenaça. La pressió de la dreta espanyola per evitar el seu suport clau a Sánchez va desembocar en pintades tractant-lo de traïdor al seu poble natal, Calamocha. El diputat terolenc ha afirmat aquest matí que ja ha denunciat tots aquests fets.

Correus amenaçadors

Internet també s'ha convertit en un camp de batalla entre els partidaris i detractors de la decisió presa per Terol Existeix, ja que Guitarte ha rebut milers de correus electrònics perquè canviï l'orientació del seu vot. Segons ha publicat El País, més de 5.500 missatges han arribat a la safata d'entrada del diputat a primera hora d'aquest dimarts al matí. Davant la sospitosa onada massiva, la formació aragonesa està investigant si l'enviament procedeix de robots i està sent una operació orquestrada. Aquesta mateixa tarda Guitarte ha exhibit a Twitter un missatge que ha rebut en el qual l'amenacen de mort.

Nit d'incògnit i protecció

Per allunyar-se de qualsevol mena de pressió, Guitarte ha dormit aquesta nit d'incògnit en un hotel. Ni el nom ni la localització de l'establiment han transcendit, i el diputat aragonès no s'hi va registrar amb el seu nom. El ministeri de l'Interior també ha comunicat aquest dimarts que li designarà protecció per "garantir la seva seguretat". No es tracta d'un fenomen extraordinari, ja que alguns dels diputats de Vox, entre ells Santiago Abascal, també gaudeixen de protecció des de les eleccions del 28 d'abril.

Intent de desprestigi

Guitarte, a part de ser diputat, també dirigeix una empresa de construcció. En el moment en què van començar a aparèixer els primers símbols de pressió contra el diputat aragonès, El Mundo va publicar una informació que relaciona el seu passat amb el PSOE. La notícia explicava que l'empresa Arquilab SL, dirigida per Guitarte, va ser adjudicatària el 2018 de dos grans contractes per més de mig milió d'euros a càrrec del Govern de l'Aragó i de la Generalitat Valenciana, els dos liderats pel PSOE. En cap moment la informació dubtava d'una correcta adjudicació per concurs públic, però ha sigut un dels centenars pesos que Guitarte ha aguantat en forma de pressió a l'esquena i no s'ha tret de sobre fins que ha pronunciat el sí a la investidura de Pedro Sánchez.

stats