Política 02/08/2019

Torra posa els ports de Catalunya a disposició d'Open Arms davant el "bloqueig"

El president de la Generalitat assegura que aquest és el "compromís de la majoria" del Parlament

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant una reunió del consell executiu.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha posat a disposició de l'ONG Proactiva Open Arms els ports de Catalunya "davant les situacions de bloqueig com l'actual". A través de Twitter, Torra s'ha dirigit a l'organització i al seu fundador, Oscar Camps, i ha afirmat que els ports catalans "sempre estaran a la seva disposició". Així mateix, el president del Govern ha assegurat que aquest és el compromís del Parlament i que compta amb el consens de la ciutadania catalana.

El vaixell de l'ONG catalana Open Arms torna a efectuar rescats, porta a bord 124 migrants i busca un port segur per desembarcar al mar Mediterrani. El govern espanyol, però, ja ha advertit a l'embarcació que "actuï d'acord amb la normativa", segons paraules de la ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa. Amb mà més dura ha actuat Itàlia, que ha amenaçat l'ONG amb una multa de 50.000 euros i la possibilitat de requisar el vaixell si entra a les seves aigües.

Cal recordar que el Parlament va atorgar a mitjans de juliol la Medalla d'Honor de la cambra en la categoria d'or al mateix director d'Open Arms, Oscar Camps, i l'activista Carola Rackete, la capitana del vaixell de l'ONG alemanya Sea-Watch investigada per desobeir Matteo Salvini i accedir a aigües italianes amb una quarantena de persones migrades a bord. La cambra catalana va decidir-ho per la "tasca humanitària" i la "perseverança i determinació" dels guardonats. És per aquest motiu que Torra avala ara, a través de Twitter, que acollir l'embarcació "és el compromís de la majoria del Parlament".

De fet, el mateix dia en què el Parlament va aprovar concedir la medalla, des d'Esquerra Republicana i JxCat van anunciar que impulsarien de manera conjunta una moció per "constatar la tragèdia humana que es viu al Mediterrani, equiparable a un genocidi". "Estem preparats per acollir i volem acollir", va exposar la diputada al Parlament de JxCat, Aurora Madaula, en la mateixa línia que el tuit de Torra.

stats