Política 08/01/2020

Torra condiciona la taula de negociació entre governs a fer primer una reunió amb Sánchez

Els gabinets dels dos presidents ja estan en converses perquè tots dos parlin properament

Quim Bertomeu
3 min
El president Torra i els consellers de JxCat dirigint-se a la reunió del Consell Executiu.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, està disposat a participar en la taula de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol que ERC i el PSOE van pactar fer si es desencallava la investidura de Pedro Sánchez. Però aquest dimecres Torra hi ha posat una condició prèvia: primer vol celebrar una trobada entre ell i el president del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La voluntat és que les negociacions entre els dos governs comencin tant bon punt ho acordin el president Torra i Sánchez", ha explicat la portaveu de l'executiu català, Meritxell Budó (JxCat), en la roda de premsa posterior al consell executiu. Ha afegit que els gabinets dels dos presidents ja estan "en contacte" i, de fet, la Moncloa, ha informat després que serà demà dijous quan es produirà la trucada entre tots dos presidents. La voluntat de Torra és que d'aquesta trucada surti la data de la reunió. Budó va dir que el president català també aprofitarà la trucada per felicitar a Sánchez per la seva recent investidura.

Torra posa també una segona condició per iniciar la taula de negociació entre governs, que ja va explicar dissabte passat al ple del Parlament, però que Budó ha detallat avui. Vol que, abans de que els dos governs es trobin, els actors independentistes pactin quins temes ha de portar la Generalitat a la trobada. En aquest sentit, la portaveu ha assegurat que el Govern ja ha contactat amb diversos d'aquest actors per trobar temes de consens. Budó ha considerat que els temes que haurien de sortir són l'autodeterminació i l'amnistia, però no ha volgut entrar en més consideracions per no debilitar aquesta recerca del consens sobiranista.

Quan començarà la negociació?

A la pràctica, aquest moviment de Torra suposa que JxCat accepta la mesa de negociació entre governs que ERC ha acordat amb el PSOE -fa pocs dies no estava tant clar que la volgués-, però hi afegeix noves condicions que no sortien en l'acord que van firmar republicans i socialistes. En aquest acord, s'hi recollia que la mesa de negociació s'havia de reunir com a màxim 15 dies més tard de que es constitueixi el nou govern espanyol. Per tant, com a molt tard a finals de gener o principis de febrer. Budó, però, avui no ha semblat tenir tanta pressa. Ha dit que no vol parlar de terminis quan "encara no hi ha govern" a Espanya -els ministres no han pres possessió- i mentre no hi hagi "una primera trobada entre els dos presidents".

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dimecres en roda de premsa.

Però, perquè Torra no aplica encara l'acord d'ERC amb el PSOE? Budó ha argumentat que el pacte entre republicans i socialistes és "entre partits" i no del Govern de Catalunya, així que, fins que no parlin Torra i Sánchez, no hi haurà taula de negociació. Fonts d'Esquerra consultades per l'ARA fan una lectura positiva del moviment del president de la Generalitat, malgrat que no suposa complir estrictament l'acord ERC-PSOE. Els republicans consideren que, finalment, Torra "compra" la taula de negociació entre governs, malgrat que havia expressat les seves reserves en una reunió el dia 2 de gener amb el coordinador nacional d'Esquerra i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. "Efectivament la compra. Perfecte. Anem tots a la mesa de defensa l'autodeterminació i l'amnistia", conclouen des del partit d'Oriol Junqueras.

La sensació que s'ha desprès avui de la versió d'uns i altres socis de la Generalitat és que s'esvaeixen els dubtes i que la negociació entre governs acabarà començant tard o d'hora, però el més segur és que no amb la celeritat que contemplava el pacte vigent entre el PSOE i ERC.

stats