Política 24/07/2018

Torra reivindica el dret a l'autodeterminació davant els cònsols: "No hi renunciarem mai"

El president català demana als diplomàtics que donin suport al referèndum i els diu que "compta" amb el seu ajut

Anna Mascaró
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, entrant a la recepció al cos consular de Barcelona aquest dimarts

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en el dret d'autodeterminació de Catalunya aquest dimarts, davant els representants del Cos Consolar acreditat a Catalunya. Després que el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, hagi negat aquest matí que el referèndum pugui ser un tema a tractar en la propera Comissió Bilateral entre el govern espanyol i el català, Torra ha deixat clar davant els cònsols que l'independentisme no hi renunciarà. "El dret a l'autodeterminació és essencial, mai renunciarem al nostre dret a l'autodeterminació", ha asseverat, i ha demanat ajuda als cònsols: "Estic segur que podem comptar amb vostès per defensar-lo". A mig discurs del president, el cònsol honorari dels Països Baixos a Barcelona, Dirk Kremer, ha marxat de l'acte de recepció, mentre que la resta han escoltat acabar el discurs, segons expliquen fonts del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dret a l'autodeterminació és una de les principals reivindicacions que Torra va fer en la reunió mantinguda amb el president espanyol, Pedro Sánchez, un punt en el què sembla impossible arribar a un acord. La Moncloa espera poder negociar sobre el conflicte català al marge de la convocatòria d'un referèndum. En canvi, el president català no hi renuncia i avui n'ha fet bandera davant els cònsols, davant els quals ha reivindicat també l'1 d'octubre. "Molts de vostès han presenciat un moment de gravíssima excepcionalitat política a Catalunya", ha asseverat: "El referèndum de l'1-O i la declaració d'independència va tenir com a resposta la utilització de la força física i la repressió de l'Estat espanyol, que va tancar aquest Palau i va dissoldre el Parlament, una situació que no s'hauria d'haver produït mai".

En el mateix sentit, Torra ha recordat els dirigents independentistes presos i exiliats: "Avui hi ha nou demòcrates honorables i pacífics tancats a la presó mentre Carles Puigdemont i els seus consellers són a l'exili, però lliures, posant de manifest les diferències entre la justícia a Europa i a Espanya". El cap de l'executiu català ha demanat en la mateixa línia "respecte pels resultats electorals" i l'alliberament dels presos polítics, i ha sentenciat: "La situació actual és una vergonya per qualsevol estat democràtic".

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, també ha estat present a l'acte, en què ha recordat els presos i ha recalcat que la reivindicació del seu alliberament és "part del nostre primer objectiu institucional". "Demano que parlin en nom de Catalunya també als seus països", ha dit dirigint-se als diplomàtics, "des del seu propi criteri, judici i dret de representació, tan intensament i amb tant respecte democràtic com el que aquest Govern té per vostès". La primera reunió entre Maragall i Borrell, que va tenir lloc el passat dilluns, va deixar les negociacions lluny del consens, en què es va tractar la situació dels exiliats i la reobertura de les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

El cònsol del Regne Unit a Espanya, Lloyd Milen, ha dirigit unes paraules a l'auditori en nom del cos de diplomàtics. Milen ha parlat abans que Torra i ha evitat pronunciar-se sobre el conflicte català. "Atenem els nostres ciutadans i els interessos econòmics i culturals que representem", ha dit: "Esperem seguir treballant estretament amb tots vostès com hem fet fins ara".

stats