Política 04/06/2019

Torra inicia la ronda de contactes amb l'ANC i Òmnium per intentar refer la unitat independentista

Paluzie trasllada al president l'aposta per la unilateralitat i per superar el 50% dels vots

Núria Orriols
3 min
Torra inicia una ronda de contactes amb ANC i Òmnium per abordar la resposta a la sentència de l'1-O

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat aquest dimarts, just el dia que ha fet balanç del seu primer any al capdavant de la Generalitat, la ronda de contactes amb partits i entitats a favor de l'autodeterminació, anunciada la setmana passada al Parlament, per intentar refer la "unitat estratègica". També coincideix amb les conclusions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en el judici del Procés al Tribunal Suprem, que confirmen la petició de penes per rebel·lió i sedició. La primera entitat amb qui s'ha reunit el president ha sigut l'ANC, en una trobada que ha durat poc més d'una hora amb la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, i el vicepresident, Pep Cruanyes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans de comunicació a la plaça Sant Jaume, Paluzie ha dit que confia que es podrà recuperar la "unitat estratègica" de l'independentisme per afrontar la sentència del Tribunal Suprem. Ha explicat que ha traslladat al president el full de ruta aprovat en l'última assemblea de l'ANC i que manté la seva aposta per la "unilateralitat". Ara bé, una unilateralitat que no defugi les "dificultats" que comporta, ja que considera que l'octubre del 2017 van "fallar" coses i que per això no es va poder fer efectiva la República.

En aquest sentit, ha apostat perquè l'independentisme es "reforci" en cada contesa electoral, superant el 50% si hi ha unes properes eleccions catalanes. Preguntada, però, per si uns comicis poden ser la resposta a la sentència de l'1-O, Paluzie ha dit que no s'ha parlat concretament d'això. Tampoc de la possibilitat de fer un altre referèndum. Ha sigut, ha dit, una primera presa de contacte.

Després de Paluzie, el president s'ha trobat amb el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que un cop acabada la reunió també ha fet una valoració als mitjans de comunicació.

Torra inicia una ronda de contactes amb ANC i Òmnium per abordar la resposta a la sentència de l'1-O

A diferència de l'ANC, Òmnium ha dit que no té full de ruta i que, per tant, serà allà on hi hagi més "consens". Mauri ha apostat per dos ítems: l'autodeterminació i l'antirrepressió. A parer seu, en aquest front en contra dels presos polítics i els exiliats també hauria de sumar-s'hi el PSC. "Tant de bo tornés a postulats catalanistes", ha dit, recordant que qui va liderar la resposta contra la sentència de l'Estatut va ser el govern socialista de José Montilla amb la societat civil.

Preguntat sobre si un altre referèndum podria ser la resposta a la sentència, Mauri ha dit que des d'Òmnium no es tanquen a res si la resta d'actors també hi estan d'acord. De fet, ha dit el mateix en relació a la convocatòria d'eleccions anticipades. "La resposta s'ha de basar en la màxima unitat estratègica", ha dit.

Ara bé, també ha admès que més enllà de la resposta a la sentència, hi ha d'haver un rumb també per seguir amb el Procés. Un punt que també ha destacat l'ANC, remarcant que cal prendre la "iniciativa" i no dependre dels passos que faci l'Estat. "És evident que si ara mateix tornessin els exiliats i els presos sortissin de la presó no s'hauria solucionat el conflicte", ha dit, Mauri, que ha insistit que el problema de fons és "l'exercici de l'autodeterminació".

stats