L’HORITZÓ ELECTORAL
Política 10/08/2020

Torra descarta fer les eleccions el 4-O

El president manté l’hermetisme al voltant de la cita amb les urnes, que podria retardar-se al 15-N

Gerard Pruna
3 min
Torra descarta fer les eleccions el 4-O

BarcelonaLa primera oportunitat, descartada. El president de la Generalitat, Quim Torra, no va anunciar dilluns la convocatòria d’eleccions, per la qual cosa va desestimar de facto la possibilitat que se celebrin el 4 d’octubre. Aquesta era una hipòtesi que el cap de l’executiu havia tingut sobre la taula i que, de fet, havia arribat a ser la seva primera opció, tal com va explicar l’ARA fa setmanes. Tanmateix, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) no publicarà aquest dimarts la convocatòria electoral i, per tant, els comicis no seran el primer cap de setmana d’octubre. Els 54 dies que han de passar entre la publicació de la convocatòria al DOGC i la cita amb les urnes ho fan impossible. La data dels comicis, doncs, continua sent una incògnita que Torra preserva en el més absolut secretisme, però la no convocatòria electoral avui acosta a l’horitzó una cita amb les urnes al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan Torra acariciava la hipòtesi de fer les eleccions el 4 d’octubre, ho feia amb el calendari judicial de la tardor molt present. Convocar els comicis per al primer diumenge d’octubre permetia que la campanya arranqués la nit del dijous 17 de setembre, el dia que està fixada la vista al Tribunal Suprem, que ha de debatre si converteix en ferma la seva inhabilitació. Això hauria condicionat el debat dels primers compassos d’una campanya que hauria coincidit també amb l’aniversari de l’1-O i del 3-O, que hauria caigut en la jornada de reflexió.

Aquesta via, però, ha sigut finalment descartada pel president de la Generalitat, que encara tindria una segona oportunitat de compassar la campanya amb el calendari judicial. Si les eleccions fossin l’11 d’octubre -i, per tant, Torra les convoqués com a tard dimarts que ve-, la campanya electoral arrencaria el dijous 24 de setembre, un dia després que el president català declari davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la segona causa contra ell per haver desobeït amb la pancarta dels presos.

Tanmateix, la tesi majoritària entre les files de JxCat i ERC aquests dies és que les eleccions catalanes podrien retardar-se fins al novembre. Tal com apuntaven ahir La Vanguardia i El País, pren força la possibilitat que Torra anunciï la data de les eleccions a mitjans de setembre, coincidint amb la vista del Suprem i el debat de política general que s’ha de celebrar al Parlament i que JxCat ha demanat a la cambra que avanci als dies 16 i 17 de setembre i que no es faci el 22 i 23, com està previst actualment en el calendari de plens. D’aquesta manera, si Torra vol anunciar la data de les eleccions aprofitant la vista al Suprem i el debat de política general, el full del calendari que apareix marcat en vermell és el del diumenge 15 de novembre.

Incertesa també a JxCat i ERC

Fonts pròximes al president de la Generalitat, però, remarquen que qualsevol especulació és ara mateix fútil, ja que Torra és l’únic que sap quan vol que siguin els comicis i manté aquesta data en secret. Prova d’això és que fins i tot des del seu grup de JxCat i també des d’ERC -que fa mesos que demana sense èxit consensuar el calendari electoral- dilluns s’estava encara pendent de quina seria la decisió del president i de si anunciaria eleccions per al 4 d’octubre.

Fonts governamentals opinen que la voluntat de Torra seria convocar-les “com més aviat millor” perquè no vol deixar la cita amb les urnes en mans del que decideixi sobre ell el Suprem, però de moment el president es fa esperar. Fa una setmana, en la seva roda de premsa per fer balanç del curs, el cap de l’executiu català només va donar dues pistes: que les convocarà quan la crisi del covid-19 estigui controlada -per ara té intenció de seguir mantenint tot l’agost les reunions de seguiment els dilluns, dimecres i divendres- i “preservant la dignitat de la institució”. Sigui com sigui, de moment ha descartat la data del 4 d’octubre.

El president no militarà a JxCat

El president de la Generalitat, Quim Torra, no formarà part de la militància de JxCat, segons va avançar dilluns El Periódico i va poder confirmar l’ARA de fonts pròximes al president. Tot i participar en l’acte de presentació del nou partit fa dues setmanes, el cap de l’executiu català no en formarà part perquè, segons les mateixes fonts, prefereix “preservar la seva condició d’independent”. Torra, doncs, no va participar ja en la votació diumenge en què 2.130 afiliats de JxCat (el 56,2% del cens) van ratificar la direcció del nou partit, del qual Carles Puigdemont serà el president i Jordi Sànchez el secretari general. Les quatre vicepresidències seran per a l’exconseller Jordi Turull; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; l’ex cap de gabinet de Puigdemont, Josep Rius, i la diputada Elsa Artadi.

stats