Política 04/08/2020

Torra exigeix a Felip VI que abdiqui i carrega contra el govern espanyol per "tolerar la fugida" de Joan Carles I

Demana la convocatòria d'un ple urgent del Parlament per abordar la crisi de la monarquia

Anna Mascaró
2 min
Quim Torra durant la roda de premsa d'aquest dimarts

BarcelonaL'Abdicació. Aquesta ha sigut l'única petició feta pel president de la Generalitat, Quim Torra, a Felip VI després de la crisi oberta per la marxa d'Espanya del rei emèrit Joan Carles I. En roda de premsa després de presidir l'últim consell executiu abans de les vacances, Torra ha denunciat la "fugida tolerada pel govern espanyol" de Joan Carles I, i ha exigit al seu successor, Felip VI, que "abdiqui". El cap de l'executiu català ha carregat contra el fet que Joan Carles I anunciés ahir la seva marxa d'Espanya acorralat per les sospites de corrupció. "És algú que es declara pròfug de la justícia a través d'un comunicat de la casa reial", ha lamentat Torra, que ha assegurat que els fets posen "en dubte el compromís del govern espanyol i Felip VI amb la lluita contra la corrupció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per respondre a la situació de crisi oberta a l'Estat, el president ha anunciat que ha sol·licitat al president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria d'un ple urgent del Parlament (ha demanat que se celebri en les pròximes 48 hores) per abordar la situació de la monarquia espanyola i "fixar un posicionament des de la seu de la sobirania de Catalunya". A l'octubre del 2018, la cambra catalana ja va reprovar el paper de Felip VI en el Procés després del discurs del 3 d'octubre, en una votació que va ser anul·lada posteriorment pel Tribunal Constitucional (TC). Tanmateix, el 21 de juliol passat la cambra catalana va tornar a demanar l'abdicació del rei Felip VI en les conclusions de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 sense que, per ara, el TC s'hagi pronunciat.

"Els catalans no tenim rei", ha reblat Torra, defensant el projecte independentista davant aquesta realitat. "Serem sempre al costat dels republicans espanyols, però el nostre camí és el nostre projecte cap a la República Catalana", ha expressat. "Demanem responsabilitats al govern espanyol per haver permès, facilitat i aplaudit la fugida d'una persona plena de privilegis", ha exposat, i s'ha preguntat pel paper de la vicepresidenta Carmen Calvo en tot aquest affaire. Segons diversos mitjans com TVE, Calvo hauria sigut la persona del govern espanyol que hauria tractat amb la casa reial tot el que té relació amb la marxa del rei emèrit. "El PSOE, Unides Podem i els comuns seran còmplices d'aquesta fugida si no fan res per evitar-la", ha advertit a l'executiu de l'Estat.

Torra reclama una reunió amb Sánchez sobre finançament

Aprofitant la tempesta a la Casa del Rei, Torra ha refermat aquest dimarts la seva decisió de no assistir divendres passat a la conferència de presidents que es va celebrar a la Rioja i que va estar presidida per Felip VI, ja que, segons el seu parer, es va tractar d'una fotografia per enaltir la imatge de Felip VI. Malgrat no haver anat a la trobada, Torra ha reiterat aquest dimarts la seva voluntat de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per parlar de finançament i del repartiment de fons europeus a Catalunya i li ha proposat fer una trobada aquesta mateixa setmana. "Mentre formem part de l'Estat exigim que ens tracti com ens pertoca per la nostra aportació i població", ha expressat. "Parli menys de diàleg i practiqui'l més", ha insistit: "Els diners europeus no són de cap govern, són de la gent. No volem que siguin utilitzats per interessos polítics de ningú".

stats