Política 22/05/2018

Torrent demana a PP, PSOE i Cs que "s'obrin al diàleg" i acabin amb "l'escalada de la repressió"

El president del Parlament diu que mantenir el 155 "seria un nou abús del govern espanyol"

Ara
4 min
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del 5 d’abril passat a l’hemicicle de la cambra catalana.

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat al PP, el PSOE i Cs que "s'obrin al diàleg" i posin punt final a "l'escalada de la repressió" que es dirigeix, ha dit, contra els representants polítics i sobre el conjunt de la ciutadania de Catalunya. En declaracions a les portes d'Estremera recollides per l'ACN –on ha fet la segona de les tres visites a presons espanyoles per reunir-se amb els polítics presos–, ha preguntat a Rajoy i Sánchez si es pensen que podran canviar la voluntat política i social dels ciutadans a base d'aplicar el Codi Penal. "Més repressió no canvia la situació política i social de Catalunya", ha afirmat abans d'insistir que era un conflicte "polític" que calia resoldre també per la via "política" i el "diàleg".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La visita de Torrent als cinc polítics d'Estremera ha durat més de tres hores i arriba l'endemà que el president de la Generalitat, Quim Torra, també anés a visitar els presos. A la sortida, el president del Parlament ha defensat que eren "homes de pau" i que eren conscients que eren "presos polítics". "Em demanen que no ens resignem i no normalitzem la situació perquè ells no ho fan, estan determinats", ha manifestat.

Torrent s'ha reunit amb els diputats Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Oriol Junqueras i el conseller destituït Joaquim Forn. És la segona visita que el president de la cambra catalana fa a aquest centre penitenciari. Dilluns a la tarda Torrent va visitar la seva antecessora, Carme Forcadell, i la consellera destituïda Dolors Bassa a Alcalá-Meco. A la tarda està previst que tanqui la ronda de trobades a Soto del Real, on hi ha empresonats des del 17 d'octubre el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'exlíder de l'ANC i diputat, Jordi Sànchez.

Aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Torrent ja ha criticat, especialment, la posició dels últims dies del PSOE. "És trist que hagi entrat en la cursa per veure qui reprimeix més el moviment republicà. El PSOE ha de saber que la còpia mai supera l'original. M'entristeix que quan hi ha propostes de diàleg, ofertes de negociació i una crida sincera a dialogar, en comptes d'agafar-s'hi es faci una crida a endurir el Codi Penal", ha retret el president del Parlament als socialistes espanyols.

Així, Torrent també s'ha afegit a les crides de diàleg que ha fet Torra en els últims dies i ha defensat que sigui sense condicions, també sobre el dret a l'autodeterminació: "En democràcia no es pot renunciar a res i s'ha de poder parlar de tot". El president del Parlament ha reiterat que hi ha "dos milions de catalans" partidaris de la independència, "un posicionament legítim", i per això ha advertit el govern espanyol que "per més que reprimeixin" no desapareixerà aquest moviment. "No poden només reprimir, algun dia hauran d'asseure's a negociar i a dialogar", ha defensat Torrent. Amb tot, ha afirmat que de moment no ha rebut cap resposta a la petició de reunió que va fer-li al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Crítiques per mantenir l'aplicació de l'article 155

El president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat que el govern espanyol no autoritzi la publicació dels nomenaments dels consellers i que això comporti un allargament de l'aplicació de l'article 155. "Em va semblar inconcebible que s'apliqués el 155 de manera il·legal i em sembla inconcebible que es vulgui mantenir; seria un nou abús del govern espanyol", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Torrent considera que el president de la Generalitat, Quim Torra, és qui té la potestat per designar el seu Govern i no ha volgut entrar en la possibilitat que l'executiu català no pugui tirar endavant de manera efectiva perquè hi ha consellers presos i exiliats. "Garantiré els drets polítics dels representants legítims del Parlament", ha afirmat. El president del Parlament va visitar ahir Carme Forcadell i Dolors Bassa a la presó d'Alcalá-Meco, on li van traslladar el seu malestar per la poca presència de dones a l'executiu dissenyat per Torra –també li van traslladar el mateix al president de la Generalitat durant la seva visita–. "Hem de ser molt autocrítics, no pot ser que hi hagi distància entre el que diem ara i el que fem després, hem de fer la paritat efectiva", ha criticat Torrent.

Condemna a les agressions de Canet de Mar

Sobre les agressions que es van produir ahir a Canet de Mar quan un grup de persones van arrencar les creus que hi havia a la platja d'aquesta localitat per demanar la llibertat dels presos, el president del Parlament també ha avisat que és "molt preocupant que grups feixistes i d'extrema dreta campin impunement pels carrers". "Totes les autoritats democràtiques haurien de sentir-se interpel·lades pel que va passar ahir", ha afirmat.

Torrent també ha criticat que la Delegació del govern espanyol a Catalunya no deixés entrar el president de la Generalitat, Quim Torra, a la sala d'autoritats de l'aeroport del Prat durant el seu viatge per anar a visitar els presos. "És injustificable que no es doni el tracte adequat al president del país", ha retret.

stats