Política 20/08/2020

Torrent defensa el paper de Muro i acusa JxCat de voler "desgastar" ERC

El president del Parlament argumenta que no pot "pressionar" treballadors públics

Quim Bertomeu
3 min
Dionís Guiteras, Pere Aragonès, Roger Torrent i Mireia Ingla aquest dijous a Moià.

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha carregat aquest dijous contra JxCat acusant el partit de Carles Puigdemont de voler "desgastar" ERC enlloc de voler "construir" alguna cosa plegats. Ho ha fet a compte d'una de les polèmiques de l'estiu que ha provocat l'enèsima baralla entre els dos partits: ¿calia o no calia cessar el secretari general del Parlament, Xavier Muro, per no haver publicat al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) alguns fragments de les resolucions que va aprovar la cambra contra la monarquia espanyola? Torrent és l'única persona que pot decidir sobre el càrrec de Muro i aquest dijous ha avalat sense matisos que segueixi en el càrrec. De retruc, ha disparat contra JxCat, que havia demanat el cessament del secretari general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torrent ha defensat que els càrrecs polítics com ell no poden "pressionar" ni "obligar" treballadors públics com Muro a assumir "les conseqüències de les decisions que són polítiques". Per tant, el seu argument és que no podia forçar Muro a publicar al Butlletí del Parlament uns fragments que haurien pogut portar-li problemes judicials. "El que no farem és contribuir a la repressió contra els funcionaris ni posar sota el focus els treballadors públics del país", ha afegit. Aquest dijous ha sigut la primera vegada que Torrent ha parlat de la qüestió. En declaracions des d'un acte municipalista d'ERC a Moià, el president del Parlament ha recordat que durant els moments més tensos del Procés sempre va existir "el consens" entre els partits independentistes que no es posaria en perill a funcionaris i, segons d'ell, forçar Muro a publicar les resolucions de manera íntegra l'hauria trencat.

La posició de Torrent xoca frontalment amb JxCat i amb les seves dues figures més visibles, Puigdemont i el president català, Quim Torra, que havien demanat el cessament de Muro acusant-lo d'haver atacat la sobirania del Parlament. Sense citar-los explícitament, el president del Parlament ha lamentat l'actitud dels dos líders independentistes. "Un independentista pot fer dues coses: pot desgastar i pot ajudar a construir. Pot intentar desgastar el company de viatge o pot intentar ajudar a construir una unitat estratègica", ha ofert. En aquest cas, per a Torrent, JxCat ha format part de la primera classe. Amb les paraules del president de la cambra, la polèmica hauria de tenir poc recorregut més, ja que la mesa del Parlament aquesta mateixa setmana va ratificar Muro en el càrrec. Poc recorregut, almenys, fins que eventualment arribi una altra resolució que tensi de nou les relacions entre els dos partits. La de la monarquia no ha sigut la primera que ha provocat divergències en aquest legislatura.

Eleccions a curt termini

L'assumpte de Muro només és un dels múltiples fronts oberts entre JxCat i ERC. Un dels altres és sobre quan han de ser les eleccions a Catalunya. Els republicans segueixen sense tenir cap pista de quan Torra pensa convocar-les, però no renuncien a intentar influir-hi. També des de Moià, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, li ha reclamat a Torra que fixi els comicis abans que el Suprem l'inhabiliti. "Abans que sigui el jutge Marchena qui provoqui unes eleccions a Catalunya s'haurien de convocar des de la Presidència de la Generalitat", ha exposat, una tesi que els republicans ja fa dies que proclamen "en públic i en privat".

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aquest dijous a Moià.

Torra està citat per l'alt tribunal el 17 de setembre i aquest mateix dijous ha confirmat que hi anirà. Els republicans volen que aquell dia o com a molt tard pocs dies després, l'horitzó electoral estigui aclarit.

Contra el decret dels romanents

Malgrat que la qüestió de Muro i de les eleccions ho han eclipsat tot, ERC s'ha reunit a Moià per tractar el decret del govern espanyol sobre els estalvis dels ajuntaments. Esquerra s'oposa al decret perquè considera que és un estratagema de l'Estat per "quedar-se" amb els estalvis que els consistoris han pogut acumular ens els últims anys. Aragonès ha demanat als diputats del PSC i Podem que trenquin la disciplina de vot quan el decret es voti al Congrés i ajudin a tombar la norma. Per al vicepresident cal enviar el missatge que tot "Catalunya es planta". Aragonès s'han envoltat d'alcaldes d'ERC per reforçar aquest missatge. Un d'ells, el de Moià, Dionís Guiteras, ha considerat que el decret és un "xantatge". Aquesta és una qüestió que ha allunyat una mica més encara els republicans del PSOE i que cal sumar a altres assumptes com la fugida del rei Joan Carles o la no convocatòria de la taula del diàleg.

stats