Política 24/01/2018

Torrent, a Puigdemont: “Necessitem un Govern que pugui treballar des del minut 1”

El president no descarta tornar per a la investidura

Laia Forès
3 min

Brussel·lesEl president del Parlament, Roger Torrent, creu que s’han de respectar els resultats electorals del 21-D i investir Carles Puigdemont president, però considera que la prioritat és posar fi al 155 per recuperar les institucions catalanes. “Li he transmès al president que necessitem un Govern que pugi treballar des del minut 1 per recuperar les institucions. Necessitem foragitar el 155”, ha dit Torrent després de reunir-se a Brussel·les amb Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Parlament ha insistit en el fet que la prioritat ha de ser que s’acabi el 155. A la pregunta de si es pot governar des de Brussel·les, en la distància, Torrent ha assegurat que “el que cal és desterrar el 155 de les nostres institucions” i ha subratllat que Catalunya necessita “un Govern que governi i que posi fi a la paralització que provoca el 155”.

Tot i això, el republicà ha deixat clar que Puigdemont és el candidat que van designar les urnes “i té els mateixos drets a ser investit que qualsevol altre diputat”. Roger Torrent també ha destacat que “la voluntat és afrontar la investidura amb total normalitat democràtica”.

A menys d’una setmana del debat d’investidura, encara no està clar si Puigdemont intentarà ser investit a distància o tornarà a Catalunya per participar-hi en persona. “Hem parlat de la investidura i ell no ha descartat que hi sigui present”, ha dit Torrent.

El president de la Generalitat, cessat pel 155, tampoc no ha revelat els seus plans. “El que seria ideal és una investidura presencial. Haurien d’haver-hi condicions perquè es produís, però hi ha altres camins; no en descartem cap”, ha dit Puigdemont en declaracions davant la premsa.

A la reunió també hi han assistit els altres quatre diputats que són a Bèlgica: Toni Comín (ERC), Meritxell Serret (ERC), Clara Ponsatí (JxCat) i Lluís Puig (JxCat). La trobada s’ha hagut de celebrar a la seu de l’Aliança Lliure Europea i no a la Delegació del Govern davant la Unió Europea -on estava previst en un principi- pel veto del govern espanyol.

El govern espanyol tanca la Delegació de la Generalitat a Brussel·les per impedir la reunió

El govern de Mariano Rajoy ha impedit l'entrada de Carles Puigdemont i els quatre consellers exiliats a Brussel·les a la Delegació del Govern davant la UE, intervinguda pel 155.

Segons han confirmat a l'ARA fonts governamentals, "s'han donat instruccions per impedir l'entrada" a Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. "No tindria cap sentit que uns fugits de la justícia es reunissin en un local públic pagat amb diners públics", han explicat les mateixes fonts.

Davant les dificultats per impedir l'entrada dels cinc diputats -a la Delegació no hi ha treballadors del govern espanyol i l'únic personal de seguretat és d'una empresa privada belga-, el govern espanyol ha tirat pel dret i ha optat per tancar la Delegació "fins a nova ordre". Madrid ha enviat un burofax als treballadors per notificar-los que marxessin a casa a les 11.00 h.

Tancament provisional de la Delegació

El tancament, però, no és definitiu. Fonts del govern espanyol han admès que l'oficina s'ha tancat fins a nova ordre "per evitar aglomeracions, a la vista d'una convocatòria que es va fer ahir des de la Delegació sense autorització". El president del Parlament, Roger Torrent, ja ha demanat als serveis jurídics de la cambra catalana que analitzin la situació i "actuïn en conseqüència" per determinar si l'actuació de l'executiu estatal s'ajusta a dret, tant a Espanya com a Bèlgica.

Amb l'aplicació del 155, el govern espanyol va ordenar el tancament de totes les delegacions de la Generalitat a l'exterior a excepció de la de Brussel·les, que continua oberta tot i que se'n va destituir el delegat, Amadeu Altafaj.

El president del Parlament de Catalunya ha decidit finalment traslladar la reunió a la seu de l'Aliança Lliure Europea, el partit europeu al qual pertany ERC.

Torrent ha viatjat a Bèlgica per "defensar els drets dels 135 diputats, els que són al Parlament però també els que són a la presó o a l’exili". El president del Parlament vol "tenir un diàleg franc, continuat i tranquil amb tots els diputats de la cambra" sobre la situació política i social, també amb els que són a Bèlgica, especialment amb Puigdemont, nomenat candidat a ser investit president de la Generalitat.

El PDECat exigeix explicacions

El grup parlamentari del PDECat al Senat ha registrat una petició de compareixença de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió que va avalar l'aplicació de l'article 155 per explicar els motius pels quals ha vetat la reunió entre Puigdemont i Torrent a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les. Segons el senador del PDECat Josep Lluís Cleries, aquesta decisió de l'executiu espanyol és una constatació de "l'ús abusiu" del govern espanyol i una mostra de "falta de cultura democràtica".

stats