Política 02/10/2020

Torrent anuncia que les eleccions seran el diumenge 14 de febrer

La junta de portaveus acorda mantenir la pregunta al president en les sessions de control al Parlament, però els grups la podran dirigir a Aragonès o a Budó

Xavi Tedó / Anna Mascaró
4 min
Torrent anuncia que les eleccions seran el diumenge 14 de febrer

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat avui que les pròximes eleccions al Parlament se celebraran el diumenge 14 de febrer, perquè el dimecres 10, que és quan s'haurien de fer per terminis, és feiner i caldria tancar les escoles. En una entrevista a RAC1, el màxim representant de la cambra catalana ha dit que aquesta ha de ser la data tenint present que avui obrirà la ronda de consultes als partits per comprovar si hi ha algun candidat amb possibilitats de ser investit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per acordar aquesta data, Torrent ha explicat que utilitzarà el "petit marge" que té per decidir quan fa "l'acte equivalent" a una investidura fallida i fer coincidir els comicis en diumenge per evitar que hagin de tenir lloc entre setmana quan les escoles funcionen i en un context de pandèmia com l'actual. Així, Torrent ha explicat que ahir es va iniciar el compte enrere dels comicis i avui iniciarà la ronda de contactes amb els diferents grups per veure si hi ha un candidat amb "expectatives reals". Aquest termini té una durada de deu dies hàbils i finalitza el 15 d'octubre, ja que els caps de setmana no computen.

El president de la cambra catalana ha deixat molt clar que durant aquests dies avaluarà si hi ha un candidat a la presidència de la Generalitat que "tingui expectatives reals per poder ser investit", ja sigui en primera o en segona volta, quan només és necessari tenir més vots a favor que en contra. En aquest sentit, ha dit que si el cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, es postula per ser candidat, una possibilitat que els taronges estudien, comprovarà si pot "tenir èxit" i "gaudeix del suport d'una majoria parlamentària". "No podem anar a una investidura fallida", ha deixat clar després que el dirigent de Cs hagi amenaçat amb recórrer al TC si s'impedeix que se celebri un debat d'investidura.

En cas de constatar que no hi ha candidatura amb els suports suficients, el president del Parlament ha explicat que hi ha d'haver un acte de la presidència del Parlament per certificar la situació i perquè comenci l'etapa de dos mesos, en la qual hi podria haver igualment un debat d'investidura. En cas que s'acabin els dos mesos sense investidura, automàticament es convoquen les eleccions per als 54 dies següents.

Les sessions de control amb el Govern en funcions

Fins que no arribin els comicis, però, els grups també han d'acordar el funcionament de la cambra amb el Govern en període d'interinitat. La junta de portaveus s'ha reunit aquest divendres telemàticament per abordar el format de les sessions de control al govern en funcions. Segons diverses fonts consultades, una majoria dels grups s'han mostrat d'acord amb mantenir la pregunta al president, però que els partits puguin escollir a qui formular-la: si al vicepresident en funcions, Pere Aragonès, o bé a la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó. En paral·lel, els grups s'han mostrat partidaris de mantenir les iniciatives "d'impuls al Govern" encara que aquest estigui en funcions. La mesa del Parlament ho ha de ratificar, i també ha de decidir si aquestes preguntes es faran en un bloc diferenciat de la resta o no, així com l'ordre en què es formularan.

L'anunci de Torrent agafa per sorpresa Meritxell Budó

L'anunci de Torrent ha agafat a contrapeu Meritxell Budó, portaveu del Govern, que s'ha assabentat de la notícia mentre estava sent entrevistada a SER Catalunya. Després de dir que no li havien comunicat la data, ha apuntat: "Ahir ja sortia en algun mitjà aquesta data. No és normal que hi hagi hagut aquesta manca de comunicació entre el Parlament i el Govern, però estic segura que tindrem les explicacions oportunes de per què ha passat això", ha etzibat. En qualsevol cas, la consellera ha descartat demanar explicacions al president del Parlament i ho traslladarà al vicepresident del Govern i president en funcions, Pere Aragonès.

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que el 14 de febrer situat per Torrent com a data electoral és "estrictament" el que surt de sumar terminis. "La data que ha explicat el president del Parlament surt d'agafar la llei de presidència i el reglament del Parlament i sumar terminis", ha indicat. Segons ha dit, la data que sortiria fent això cauria entre setmana i per això "tindria tot el sentit del món" que fossin el 14, que és diumenge. Així, Aragonès ha remarcat que no és una "decisió política" sinó "una qüestió de calendari". "En el meu cas no ha sigut una sorpresa i en qualsevol cas un cop venci cada termini el Parlament comunicarà al Govern el que ha de comunicar", ha conclòs.

En la mateixa línia que Budó, la portaveu de JxCat al Congrés de Diputats, Laura Borràs, ha assegurat aquest divendres que la data de les eleccions catalanes anunciada per Torrent s'hauria d'haver acordat prèviament amb la seva formació. En una entrevista a TVE, Borràs ha reconegut que també s'ha assabentat pels mitjans de la convocatòria de comicis a Catalunya, que Torrent ha fixat per al 14 de febrer si no hi ha un debat d'investidura previ a la cambra.

"Aquestes qüestions haurien d'acordar-se, però no ha sigut així. Tinc la mateixa informació que vostè", ha apuntat la dirigent de JxCat, que ha insistit que "s'havia parlat de poder acordar aquestes qüestions". Amb tot, Borràs ha explicat que és "la seva potestat com a president del Parlament", i que les dates que s'estudiaven eren el 31 de gener, el 7 de febrer o, com així ha sigut, el 14 de febrer.

Torrent es postula per repetir com a president del Parlament

D'altra banda, Torrent ha dit avui que està a disposició del partit, però ha reiterat que no es presentarà a unes primàries per ser el candidat d'ERC a les eleccions. "No m'hi presentaré", ha insistit en l'entrevista. Sobre si repetirà com a president del Parlament, Torrent ha assenyalat que "hi ha projectes a la cambra que m'interessa de continuar, com la feminització, la projecció internacional o l'obertura del Parlament". "M'agradaria acabar-ho", ha afegit donant a entendre que vol continuar com a màxim responsable del Parlament.

stats