Política 17/07/2018

El TC suspèn la moció de ruptura però no fa advertències

El tribunal evita els requeriments als membres de la mesa, habituals en l’etapa de govern del PP

Núria Martínez
2 min
Roger Torrent i Quim Torra, davant del Parlament, acompanyats de diputats de diferents formacions.

MadridEn ple moment de desgel entre governs, ahir el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el primer recurs de Pedro Sánchez contra el Parlament. Com era d’esperar, el ple del TC va acceptar per unanimitat el recurs contra els apartats 1-5 de la moció aprovada pel Parlament el 5 de juliol que prometia culminar la independència de Catalunya. I fins que hi hagi una resolució definitiva, pràcticament tota la moció (té un total de sis apartats) queda suspesa automàticament pel tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer recurs que presenta el govern de Sánchez contra una resolució del Parlament, però, té una diferència clara respecte dels recursos que presentava l’executiu del PP. Com un gest de distensió, han evitat demanar al TC que s’enviïn requeriments personals i advertiments sobre possibles responsabilitats penals als membres de la mesa del Parlament, perquè ho consideren “innecessari”. La providència del TC només apunta l’obligació del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de publicar-ho perquè els afectats se n’assabentin.

Els cinc punts de la moció que ha suspès el TC parlen d’“assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya” i reiteren els objectius polítics votats el 9 de novembre del 2015, en la que es va conèixer com a moció de ruptura. A més, reivindiquen el dret d’autodeterminació i insten el Govern a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel Constitucional sobre lleis socials, entre d’altres. Els lletrats del Parlament ja van recomanar que no es tramités l’esmena transaccionada que fa referència a la resolució del 9-N i van avisar que l’anterior declaració sobiranista de 2015 ja va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Ara el Parlament de Catalunya té un termini de 20 dies per personar-se en el procés i presentar les al·legacions.

Torra, a l’expectativa

Davant d’aquests fets, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que la suspensió de la moció és una “mala notícia” i que caldrà veure, els pròxims dies, “si l’Estat ofereix un nou escenari de diàleg” o si s’està “en el mateix escenari que quan governava el PP”. Amb tot, va voler donar marge a les institucions polítiques i judicials espanyoles per demostrar que en aquesta ocasió la qüestió no acabarà com a l’etapa de l’anterior executiu.

Torra –que durant la reunió amb Sánchez ja va expressar el seu malestar pel recurs– tampoc va valorar que no hi hagi advertiments als membres de la mesa. “El que passava abans era increïble, ara s’actua d’acord amb la llei”, va apuntar Torra, que va comparar la situació amb l’acostament dels presos: va dir que no és cap concessió, sinó el compliment estricte de la llei.

La impugnació va arribar 72 hores abans de la reunió de Pedro Sánchez amb Quim Torra. Durant el consell de ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va voler desvincular el recurs del procés de distensió i va dir que “això va per un camí jurídic i la política va per un altre”. El temps dirà si els dos governs són capaços de separar camins que, durant el Procés, han anat junts.

stats