Política 02/08/2018

Turull, Rull i Sànchez tornen a demanar la seva llibertat davant del Suprem

Demanen recórrer al TJUE perquè valori si han de ser a la presó després de retirar les euroordres

Ara
2 min
Forn, Turull i Rull en una imatge d'arxiu

BarcelonaJordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez han presentat un recurs de súplica a la sala penal del Tribunal Suprem perquè els concedeixi la llibertat provisional. La setmana passada, aquesta sala va denegar la llibertat dels nou líders independentistes empresonats. L'advocat dels tres empresonats, Jordi Pina, argumenta que se'ls està vulnerant el seu "dret fonamental a la llibertat", a més de qualificar de "desproporcionada" aquesta mesura cautelar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lletrat també demana als jutges de la sala penal que plantegin una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè creu que és "incomprensible" que Pablo Llarena mantingui a la presó els nou líders independentistes però en canvi retiri les euroordres de detenció per a la resta de processats en la mateixa causa. "Suposa una vulneració del seu dret fonamental a la igualtat davant la llei", argumenta el lletrat.

En aquest sentit, l'advocat recorda que Pablo Llarena va acordar retirar les euroordres "sense donar la més mínima explicació" després que els tribunals belgues i alemanys rebutgessin entregar-los per rebel·lió. Un fet que, per Pina, obliga a "dubtar de la convicció del magistrat en la fortalesa dels arguments que recolzen les seves pròpies interlocutòries de processament i conclusió del sumari".

En l'escrit, Pina critica que la sala penal ha decidit mantenir la presó preventiva seguint el criteri del magistrat instructor "sense entrar a valorar els indicis de criminalitat que pesen sobre els nostres defensats" i retreu als jutges de la sala penal -que ha de jutjar els independentistes processats- que "oblidin les obligacions fiscalitzadores de la situació processal de l'investigat".

L'advocat de Turull, Rull i Sànchez també critica que el "suposat risc de fuga" que han al·legat els magistrats de la sala, però també el jutge instructor, Pablo Llarena, es basi en circumstàncies basades en el "context social o polític". De fet, creu que és un supòsit que també hauria de tenir en compte "la conducta de la persona afectada, especialment si ha complert amb les obligacions que se li poden haver imposat en procediments penals anteriors".

stats