Política 29/12/2018

Turull avisa que no demanarà perdó al Suprem: "Reivindicaré el que vam fer l'1-O i el 27-O"

L'exconseller admet que la presó i l'exili dificulten "el dia a dia" de la relació entre JxCat i ERC

Acn
2 min
Turull acusa Llarena de processar-lo amb "psicologia d'estar per casa"

BarcelonaL'exconseller de Presidència Jordi Turull, pres a Lledoners, ha avisat que no es disculparà per res durant la vista oral pels fets de l'1-O: "Vull una sortida política, pacífica i democràtica per a Catalunya. Al Suprem no demanaré perdó i reivindicaré el que vam fer l'1-O i el 27-O", ha dit en una entrevista publicada al diari 'El Periódico'. A propòsit de si renuncia a la unilateralitat per fer efectiva la independència de Catalunya, ha assegurat que no renunciarà "a res que sigui pacífic i democràtic" i que el "dret internacional" empara aquesta via.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al líder del PP, les declaracions de Turull justifiquen que estigui en presó preventiva. "Exemple de manual de dret del risc de reiteració del delicte que justifica la presó preventiva", ha afirmat en un missatge a Twitter.

Des del centre penitenciari de Lledoners, Turull ha dit que no confia a tenir un "judici just" al Tribunal Suprem perquè "no hi ha igualtat" entre les parts. "Nosaltres venim d'una llarga presó provisional, arribarem emmanillats, ens traslladaran al calabós cada dia durant mesos i no tindrem prou temps per preparar les defenses", ha explicat. Acusat d'un delicte de rebel·lió per la Fiscalia i de sedició per l'Advocacia de l'Estat, Turull ha assegurat que anirà a la vista "a guanyar", tot i que ha apuntat que la sentència "pot estar mig pensada" d'antuvi i que el judici que es podria convertir en un "escarment" per als processats.

Pel que fa a les relacions entre els dos principals partits independentistes al Parlament, JxCat i ERC, Turull ha admès que la presó i l'exili compliquen el "dia a dia" a l'hora de pactar una estratègia conjunta. "Molts lideratges no poden participar en les decisions que s'han de prendre en poc temps", ha lamentat. El líder sobiranista també ha recordat que, encara que el seu moviment visqui, a parer seu, enmig d'un "assetjament policial i judicial", els polítics independentistes han de "treballar per aconseguir la unitat que demana la gent".

El diputat del PDECat, que ha estat vint dies en vaga de fam, reitera que el suport del seu grup als pressupostos de l'estat espanyol està condicionat a una proposta "clara" per millorar l'autogovern per part de l'executiu socialista: "Pedro Sánchez ha de decidir si pensa en les properes eleccions o en les properes generacions", ha dit. Amb tot, ha puntualitzat que els socialistes "ni tan sols" han presentat els comptes als grups independentistes i es limiten a demanar "vots a canvi de bones paraules". I és que, a parer seu, el president espanyol està en deute amb els partits independentistes al Congrés per haver donat suport a la moció de censura que va fer fora el PP de la Moncloa.

stats