POLÍTICA
Política 17/08/2012

Escòcia busca el sí a la independència a partir de la inclusió de tots els grups socials

La població jove, femenina o immigrant són les principals preocupacions dels escocesos que treballen per aconseguir una majoria a favor de l'estat propi

Marc Toro
2 min

PradaFins a la tardor de 2014, data fixada pel primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, per celebrar un referèndum per la independència, els partidaris del sí treballen per aconseguir incrementar el percentatge de població a favor de l'estat propi, tan sols un 35% segons les últimes enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos representants del procés polític i social per la independència d'Escòcia, entrevistats aquest dijous per l'ARA, han participat aquest divendres a la taula rodona Scottish Forward ('la via escocesa') de la XLIV Edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, on han destacat la importància d'incloure tots els grups i sectors de la societat en el camí cap a la independència. Joves, dones i immigrants són alguns dels principals objectius de la campanya que busca el sí a la independència, la YES Campaign.

El problema amb els joves és que “no tendeixen a anar a votar”, tot i que majoritàriament donen suport a la independència”, ha afirmat la presidenta de la Federació Nacional d'Estudiants d'Escòcia, Gail Lythgoe. Entre la població femenina, en canvi, només hi ha un 22% de suport a l'estat propi i "la majoria estan indecises", ha afegit l'activista, que ha explicat que això passa "perquè no se senten prou incloses en aquest procés".

D'altra banda, Humza Yousaf, diputat al Parlament escocès per l'SNP, d'origen pakistanès, ha destacat la importància d'explicar als immigrants nouvinguts els beneficis de la independència d'un país “extremadament divers i amb moltes comunitats” i d'incloure'ls també en tot aquest procés. Cal que la "identitat escocesa" no sigui l'eix central, ha dit Yousaf, que ha assegurat que la fortalesa del moviment "arriba d'aquesta diversitat".

Esperança i aspiracions

Chistopher White, responsable de relacions internacionals de la Scottish Independence Convention, s'ha referit a les diferències entre la YES Campaign i la campanya que s'oposa a la independència d'Escòcia, anomenada BetterTogether ('Millor Junts'). White ha explicat el “missatge positiu” basat en l'"esperança i les aspiracions" d'Escòcia que ofereix la campanya del sí davant una campanya unionista que “no ofereix cap canvi”. En una línia semblant, Yousaf ha opinat que els opositors a l'estat propi ofereixen únicament “raons superficials”, basades en la pèrdua dels símbols britànics com “la reina, l'himne o les banderes”.

stats