Política 05/10/2017

Ultimàtum d'Aznar a Rajoy: o aplica el 155 o convoca eleccions a Espanya

L'expresident espanyol, a través de la FAES, demana activar "tota la potència" política

Dani Sánchez Ugart
2 min
L’autodestrucció d’Aznar

MadridL'expresident espanyol José María Aznar ha entrat en escena després del referèndum de l'1 d'octubre, i ho fa per demanar duresa a Mariano Rajoy. A través d'un comunicat de la FAES, la fundació fins fa poc lligada al PP que presideix, Aznar li demana a l'actual president espanyol que apliqui "tota la potència política" contra el sobiranisme, en una al·lusió clara a l'article 155 de la Constitució. Si no ho fa, li demana que convoqui eleccions a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern [espanyol] ha d'actuar tal com la nació necessita que ho faci. Buscant tots els suports que pugui, però sense [suports] si això retardés o condicionés el compliment del seu mandat constitucional", diu la FAES, pel que fa als dubtes del PSOE per donar suport a l'aplicació del 155, per al qual, recorda la fundació, el PP té els suports parlamentaris necessaris gràcies a la seva majoria absoluta al Senat.

Si no trobés "l'ànim per fer-ho o hagués de reconèixer la seva incapacitat, llavors hauria d'atorgar als espanyols la possibilitat de decidir quin govern, amb quina proposta i amb quin suport electoral s'haurà de fer front a aquesta conjuntura crítica per a Espanya", continua la FAES en el seu ultimàtum a Rajoy.

El comunicat posa de manifest les dues ànimes dins el PP, dividit entre els que demanen l'aplicació del 155 de manera immediata i els que tenen dubtes dels suports internacionals d'aquesta mesura.

"Rajoy té molta capacitat"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha sortit en defensa del president espanyol i ha assegurat que "Rajoy té molta capacitat" per resoldre la situació catalana. Per justificar el seu punt de vista, Zoido ha subratllat que el líder del PP "està liderant la recuperació econòmica i de llocs de treball" a l'estat espanyol. Davant la petició d'Aznar que convoqui eleccions si Rajoy no es veu preparat per afrontar el problema, el ministre ha opinat que es necessita "unitat de tots els demòcrates" i no pas "elevar la incertesa", cosa que, al seu parer, succeiria si es donés una convocatòria electoral.

stats