Política 04/05/2018

El lehendakari Urkullu insisteix a adaptar la política penitenciària després de la fi d'ETA

Amb la presidenta del govern de Navarra, Uxue Barkos, aposten per una nova "etapa de convivència"

Ruth Pérez Castro
2 min
Urkullu insisteix a adaptar la política penitenciària després de la fi d'ETA

BarcelonaEl mateix dia que ETA ha escenificat la seva dissolució, el lehendakari Iñigo Urkullu i la presidenta del govern de Navarra, Uxue Barkos, han donat per iniciada una nova "etapa de convivència" a la societat basca. En aquest nou període que comença, els dos dirigents han coincidit en la "reparació integral a les víctimes" com una "una tasca prioritària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Palau de Bertiz, al nord de Navarra, ha acollit aquest divendres al matí l'acte en què Barkos i Urkullu han llegit una declaració institucional per assumir els compromisos necessaris de cara a "consolidar la convivència" després de la dissolució de la banda armada. D'aquesta manera, els dos líders han apostat per una "reflexió crítica global" que, aquesta vegada sí, "sigui compartida per totes les forces polítiques".

Més enllà de celebrar el tancament d'una "etapa negra" en la societat basca, el lehendakari i la presidenta del govern navarrès també han parlat sobre una "adaptació al nou context" de la política penitenciària. En aquesta línia, els dos líders s'han compromès a impulsar un grup de treball format tant pel govern de Navarra com pel govern del País Basc i, també, pel govern espanyol. Tot i això, Barkos i Urkullu han emplaçat els presos d'ETA a "desenvolupar les vies legals penitenciàries basant-se en els principis de reconeixement del dany causat".

La qüestió sobre l'acostament dels presos a centres que estiguin més a prop dels seus llocs de residència ha encès el debat polític al llarg de la setmana. De fet, el mateix president del govern, Mariano Rajoy, ha desmentit el lehendakari basc i ha negat qualsevol "modificació en la política penitenciària" arran de la dissolució d'ETA. Així, i malgrat les declaracions del lehendakari Urkullu sobre la "sensibilitat" de Rajoy en aquest aspecte, des de la Moncloa s'ha tancat la porta a la modificació de la política penitenciària i, per tant, a un hipotètic acostament dels presos.

stats