Política 05/01/2018

Urkullu, preocupat per "l'actitud de la fiscalia" després de la decisió del Suprem

El lehendakari reclama "vies polítiques" per a Catalunya i no judicials ni penals abans de la constitució del Parlament

Efe
2 min
Urkullu dona suport al referèndum a tres dies de celebrar-se

VitòriaEl lehendakari, Iñigo Urkullu, ha confiat avui en el fet que abans de la constitució del Parlament s'adoptin "decisions afavoridores per abordar el futur de Catalunya des de les vies polítiques i no des de les vies judicials i, menys, les penals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urkullu, en un article publicat a les xarxes socials hores després que el Tribunal Suprem hagi decidit mantenir la presó preventiva d'Oriol Junqueras, ha expressat la seva preocupació per "l'actitud que la fiscalia" manté al voltant de la situació a Catalunya.

"Des del respecte a la decisió dels magistrats del Tribunal Suprem", el lehendakari insta el govern espanyol a prendre decisions. "Si després de tot el que ha passat es manté un suport clar als partits sobiranistes, què faran els poders de l'Estat?", ha preguntat. Ha emplaçat el govern de Rajoy que manifesti amb claredat un compromís de negociació política sobre un nou model d'encaix de les realitats nacionals basat en el concepte de sobirania compartida. "No hi haurà solució a la crisi catalana sense diàleg i acord. És necessària una expressió de compromís clar de negociació política a partir del resultat de les urnes", ha subratllat.

Urkullu ha reiterat que els poders de l'Estat "han d'atendre la voluntat expressa de diàleg" manifestada des de Catalunya arran de les eleccions del 21-D i ha afegit que aquest desig "ha de començar per materialitzar-se entre els mateixos partits catalans".

"Resulta molt difícil pensar en la constitució d'un Parlament i l'elecció del president, d'una manera mínimament normalitzada, sense restituir els escenaris previs al període de setembre i octubre que va culminar amb l'aplicació de l'article 155, que va suposar la suspensió de l'autogovern i la convocatòria d'unes eleccions que, amb una alta participació, donen compte de la pluralitat i voluntats del poble català", ha conclòs el lehendakari.

stats