Política 29/05/2019

Valls s'ofereix a donar suport a Colau i Collboni "sense condicions" per evitar que governi Maragall

Demana "responsabilitat" a totes les forces per vetar que l'independentisme sigui a l'Ajuntament

Anna Mascaró
2 min
Valls allarga la mà a Colau i Collboni per evitar que governi Ernest Maragall

Barcelona"No poso cap condició". El candidat de Barcelona pel Canvi - Ciutadans, Manuel Valls, ha sigut clar aquest dimecres quan ha demanat a Ada Colau i Jaume Collboni que assumeixin "la seva responsabilitat" per escollir "l'opció menys dolenta" i els ha dit que comptin amb ell per evitar que Ernest Maragall (ERC) governi a l'Ajuntament. "No hi ha subterfugi o escapatòria possible", ha insistit: "Hem d'evitar que la ciutat tingui un alcalde independentista". Valls, que ahir es va reunir amb la diputada i portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, ha comparegut davant els mitjans fent una crida a evitar el "mal menor". "Estem en un moment històric: o un alcalde independentista o un que no ho és", ha sentenciat.

Per a Valls, arribar a un acord (no n'ha proposat una fórmula concreta) amb Barcelona en Comú i el PSC és la "millor solució possible" per assegurar "una sortida sensata i constructiva a l'equilibri polític que les eleccions han dibuixat". "Cal evitar que Barcelona sigui la palanca de la República", ha sentenciat: "Assumeixo les meves responsabilitats", ha insistit, sense aclarir ni posar línies vermelles sobre qui hauria de ser l'alcalde.

L'ex primer ministre francès ha reiterat que es quedarà a Barcelona: "Em quedo, però amb els meus principis i la meva ètica, i això us ho haureu d'empassar", ha dit als periodistes. "Els meus principis diuen que jo faré tot el possible perquè no hi hagi un alcalde independentista", ha insistit: "Sense cap ultimàtum ni dir com s'han de fer les coses". "Els meus valors són democràtics, progressistes i europeistes", ha conclòs Valls, que ha insistit que allarga la mà a Colau "com a servidor públic". "No demano res per a mi", ha asseverat, i ha insistit que tots els sis regidors de la plataforma (tres són de Cs i tres són independents) votaran "a la una" malgrat que Ciutadans s'ha desmarcat immediatament de qualsevol mena d'acord amb Colau.

De fet, Valls s'havia expressat en els mateixos termes durant la campanya electoral, en què definia les opcions de Colau i Maragall com les dues cares de la mateixa moneda i insistia que Barcelona en Comú, en tant que "sobiranista", representava el mateix perill per a la ciutat. "Tots vam dir el que vam dir", ha admès avui a preguntes dels periodistes: "Però ara els ciutadans han decidit", ha recalcat, apel·lant a la solució que faci "menys mal".

En el mateix sentit, Valls s'ha desvinculat de qualsevol línia vermella que li imposi Ciutadans: "No se m'imposa cap línia vermella ni cordó sanitari, que en el meu cas és cap a l'extrema dreta, els nacionalismes i el populisme", ha asseverat l'ex primer ministre, que ha evitat pronunciar-se sobre l'estat de la seva relació amb Ciutadans en aquest moment.

stats