Política 04/09/2017

Turull confirma que el Govern "en ple" signarà el decret de convocatòria de l'1-O

El conseller d'Empresa, Santi Vila, critica que la Generalitat hagi sigut "tan dependent de la CUP"

Ara
3 min
Turull remarca que l’únic responsable de l’1-O és el Govern

BarcelonaEl conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, ha confirmat aquest dilluns que el Govern "en ple" signarà el decret de convocatòria de l'1-O. "És un honor per a nosaltres. Serà un honor com a conseller signar aquest decret", ha dit. L'acte de signatura tindrà lloc previsiblement aquest dimecres, després de l'aprovació de la llei del referèndum aquest dimecres al ple del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a RNE, on ha assegurat no saber on són les més de 6.000 urnes de les quals ja disposa la Generalitat, ha explicat que està "molt tranquil" perquè "no hi ha cap article del codi penal que digui que posar urnes és delicte", com tampoc tem pel seu patrimoni personal. "El meu patrimoni són les meves conviccions i és un honor i privilegi viure aquest moment a Catalunya", ha agregat. Ha lamentat, però, la "anormalitat" que viu Catalunya, ja que el govern de Mariano Rajoy "actua amb dos comodins: el Tribunal Constitucional i la Fiscalia. I se'ns diu de què podem parlar i de què no podem parlar".

També s'ha mostrat tranquil el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que en declaracions a Catalunya ràdio ha dit que no tindrà cap problema per signar el decret de convocatòria. "Si m'hagués volgut escaquejar de firmar-lo no formaria part del Govern", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. El conseller ha recordat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat a tots els consellers que estiguin al seu costat i disposats a "assumir totes les responsabilitats".

Vila també s'ha referit a la seva difícil relació amb la CUP, que ha suggerit que després de l'1-O el Govern hauria de prescindir d'ell. Segons el conseller, si alguna cosa no ha ajudat el Govern aquesta legislatura és haver hagut de dependre tant de la formació anticapitalista. "Se'ns fa molt difícil treballar amb una formació que no creu en el model de societat bastit en els últims 30 anys", ha dit, i ha conclòs que si alguna cosa no ha ajudat Junts per Sí aquesta legislatura és "haver estat tan dependents d'aquest espai polític".

El conseller ha assenyalat la CUP com a responsable que s'hagi acabat presentant la llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum, un pas que ha assegurat que ell no hagués fet però que s'ha fet perquè "Junts pel Sí està condicionat per la CUP". Ha remarcat que aquest aspecte també generava divisió en el si d'ERC i que finalment es va imposar el sector més "abrandat".

Quant al xoc amb el govern espanyol que suposa la convocatòria del referèndum, el conseller ha defensat que no ha perdut l'esperança que hi hagi algun gest per part dels ciutadans i els partits progressistes de l'Estat, però s'ha declarat fermament partidari del referèndum. Ha defensat, en aquest sentit, que hagués preferit que les coses anessin per un altre camí i que, després del 9-N -quan ha assegurat que va votar 'sí' - 'sí'-, l'Estat hagués posat sobre la taula alguna proposta per a Catalunya. "Alguns actuem resignadament perquè ens hauria agradat no haver d'arribar a aquesta circumstància extrema", ha admès, i ha assegurat que aquest conflicte "ens retorna a les pàgines més fosques de la història d'Espanya i a la nostra com a catalans". Vila ha reblat, en aquest punt, que el xoc ha arribat a tal punt que "fem servir el cap per envestir i no per pensar".

El conseller ha defensat, en aquest sentit, que si l'Estat hagués fet alguna proposta després del 9-N això l'hagués tret del seu confort però que, com que això no ha passat, defensa el 'sí' al referèndum. En ser preguntat, però, sobre si aquesta votació és la definitiva, ha defensat que a la història de Catalunya i d'Espanya hi ha hagut molts moments extrems, tot i que el referèndum pot ser, assegura, un 'match point'. El conseller s'ha negat a fixar un mínim de participació per considerar un èxit la convocatòria per evitar que algú pugui fer una crida a boicotejar-lo però ha defensat que "si ens quedéssim molt curts de participació no seria un 'match point'". El conseller ha volgut deixar clar que "l'immobilisme" també pot passar factura al president espanyol, Mariano Rajoy, després de l'1 d'octubre.

"La ciutadania sap que és un moment extrem, que alguns ens hi juguem la carrera i el patrimoni", ha defensat el conseller a l'hora de deixar clar que el procés se sustenta en la "mobilització ciutadana", i que la mobilització serà la clau de l'1-O.

stats