Política 04/07/2017

Vila promet "màxima lleialtat" a Puigdemont i assegura que el seguirà "fins al final"

El conseller de Cultura, que des d'avui assumeix la cartera d'Empresa, creu que tenir "por i dubtes" sobre el Procés "és legitim", però que no ho és "deixar-se guanyar per la por"

Ara
2 min
Santi Vila aquest dimarts

BarcelonaEl conseller de Cultura, Santi Vila, que aquest dimarts ha assumit la cartera d'Empresa en substitució del cessat Jordi Baiget, ha promès "màxima lleialtat" a Carles Puigdemont, assegurant que el seguirà "fins al final". "Per amenaces o la dinàmica agressiva a l'Estat, que no pateixi, que el seguiré fins al final", ha afirmat en una entrevista a RAC1, i ha afegit: "El president sap que sempre m'ha tingut al seu costat, des de la llibertat d'opinió i l'heterodòxia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Vila ha justificat el cessament de Baiget pels seus dubtes amb l'1-O en el moment "molt greu i difícil" que viu Catalunya. "Tenir por és legitim i tenir dubtes és legitim, però no ho és deixar-te guanyar per la por", ha dit, i ha deixat clar que, més enllà de les opinions internes al Govern, cal "disciplina" amb el president de la Generalitat quan pren una decisió.

El conseller ha explicat que va saber que substituiria Baiget aquest dilluns al vespre, però que Puigdemont ja l'havia advertit abans de dinar que es podria produir la "crisi" amb el conseller d'Empresa i li havia preguntat si podia comptar amb ell. Vila ha qualificat de "terrible" la situació amb Baiget, ja que és "una persona excel·lent des de tots els punts de vista", però ha insistit que, en una "legislatura extraordinària" com l'actual, cal "atendre només les ordres del president".

Vila no confia que la crisi al Govern no vagi a més, argumentant que "com menys tensions i turbulències", més "confiança" tindran els ciutadans i empreses amb el Procés. Malgrat considerar que la destitució de Baiget ha tingut a veure amb "la pressió de l'opinió pública i les xarxes socials", també ha afirmat que les reaccions contràries al cessament, com la que aquest dilluns va protagonitzar Francesc Homs, "no ajuden".

Independentista "instrumental" i "moderat" convençut

En relació als dubtes sobre el seu compromís amb la independència, Vila ha recordat que ell és independentista "instrumental". "El que justifica el Procés és una crisi en l'organització i el repartiment de poder a l'estat espanyol. Els catalans tenim molts motius objectius, des de la raó, per tenir un estat propi, a banda de les raons identitàries i sentimentals. No cal que incorporem èpica i sentiment, sinó el convenciment que podríem ser polítics més eficaços o eficients per governar el país", ha argumentat.

El conseller ha deixat clar que l'únic motiu pel qual abandonaria el Govern seria "per raó ideològica", si cregués que l'executiu està "excessivament pressionat" per opcions polítiques que no comparteix i que podrien "perjudicar Catalunya", ha dit, en una referència velada a la CUP. En aquest sentit, Vila s'ha reivindicat com a "moderat", cosa que –ha dit– "no és una adscripció ideològica, sinó una actitud que intenta ponderar, fugir del soroll i dels tòpics. Una actitud que tots hauríem de voler perseguir".

stats