REUNIONS A LA MONCLOA
Política 03/11/2015

Ximo Puig arrenca 1.400 milions a Rajoy per poder acabar l’any

El president valencià és partidari de complir la llei, però insta a dialogar amb Catalunya

Salvador Almenar
3 min
Ximo Puig es va reunir ahir a la Moncloa, per primera vegada des que presideix la Generalitat Valenciana, amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

MadridMalgrat no aconseguir cap compromís concret en la llarga llista de reivindicacions que va portar a la Moncloa, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va sortir ahir prou satisfet de la trobada que va mantenir amb el president en funcions espanyol, Mariano Rajoy. Potser perquè la reunió es va celebrar en el temps de descompte de la legislatura, Puig no va aconseguir del líder del PP més que bones paraules i intencions sobre el tema principal de la trobada: la reforma del sistema de finançament que actualment asfixia els comptes del govern valencià. Segons va explicar el president valencià, Rajoy va coincidir en la necessitat de canviar el sistema, tot i que sense concretar els terminis per engegar la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la reforma del finançament en l’aire i sense el compromís ferm del candidat del PP a la reelecció de transferir a la Generalitat Valenciana els 1.300 milions que a l’administració de Puig li falten per quadrar el pressupost del 2016, el líder socialista hauria tornat a València amb les mans buides si no fos perquè Rajoy es va mostrar disposat a transferir 1.380 milions del sobrant del fons de liquiditat autonòmic perquè l’executiu autonòmic pugui acabar l’any. Amb aquests diners, que el govern espanyol va prometre al consell del PP i que la Generalitat Valenciana està esperant des del juliol, l’administració pagarà el desviament del dèficit del 2014.

Finançament transitori

Malgrat que Puig va assegurar que estava relativament satisfet després de la reunió, el govern valencià no va aconseguir res que no s’hagués obtingut els últims quatre anys: uns ajuts de l’executiu espanyol per afrontar el pagament a proveïdors que, a més, s’han de tornar. L’únic aspecte positiu és que ara els interessos d’aquesta bestreta són del 0%.

Un altra demanda important de Puig va ser que s’establís un mecanisme que compensi l’infrafinançament que seguirà patint el País Valencià el 2016. El president valencià va demanar els 1.300 milions que el seu govern ha pressupostat per quadrar els comptes del pròxim exercici, sense els quals “serà impossible complir l’objectiu de dèficit del 0,3%”. Rajoy, però, fent gala del seu tarannà, no li va dir ni que sí ni que no. Segons va explicar Ximo Puig als mitjans, el president espanyol és conscient de l’infrafinançament però no va voler comprometre aquesta quantitat que l’executiu valencià ha previst en els seus pressupostos sense saber si els tindrà o no.

Compromís amb la unitat

Malgrat que Ximo Puig no volia que el tema de Catalunya eclipsés les seves demandes, va ser el que més temps va ocupar, com a mínim en la sala de premsa. El president valencià va traslladar-li el compromís del seu govern amb la unitat d’Espanya, tot i que, a diferència de l’estratègia marcada per la Moncloa i secundada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, el líder del PSPV va instar Rajoy a “acompanyar de diàleg” el compliment de la llei.

Puig, que tantes vegades ha sigut acusat pel PP valencià de picar l’ullet a l’independentisme, va voler enviar des de Madrid un missatge clar sobre el seu compromís amb la defensa de la unitat territorial d’Espanya. “Els valencians seguirem sent lleials a Espanya”, va dir Puig, que va afegir davant les reiterades preguntes de la premsa que al País Valencià “no hi ha cap problema amb l’independentisme ni amb el sobiranisme”.

En un altre intent per posar el focus sobre la situació d’infrafinançament que pateixen els valencians, Ximo Puig va assegurar que està més “preocupat” per la igualtat dels ciutadans espanyols que per la “unitat d’Espanya”. “Que també em preocupa molt”, va matisar. Així, Puig va reclamar un tracte igualitari per als valencians en matèria de finançament perquè, en la seva opinió, “la unitat dels espanyols necessita la seva igualtat”.

stats