Política 11/11/2019

Abascal descarta l'abstenció a Sánchez i denuncia la "criminalització" dels votants de Vox

El gran triomfador de la nit electoral elogia el "patriotisme" d'Albert Rivera

Germán Aranda
2 min
Abascal descarta l'abstenció a Sánchez i denuncia la "criminalització" dels seus votants

MADRIDEl gran triomfador de la nit electoral d'ahir, el líder de la ultradreta Santiago Abascal, no té cap intenció de desbloquejar la legislatura. Ho ha afirmat aquest dilluns a la seva seu de Madrid: "No és la nostra responsabilitat. Ens han votat per ser oposició". Abascal ha considerat "normal" que el PP i Cs puguin pactar amb el PSOE perquè tenen "polítiques similars" en temes com Catalunya, Unió Europea i immigració, al seu parer.

Abascal ha denunciat la "criminalització" dels seus votants per part de l'oposició i els mitjans de comunicació, als quals ha assegurat que "responsabilitza" de "qualsevol atac, agressió o amenaça" a familiars que els ultradretans puguin patir. "Aquests insults no ens estant perjudicant, sinó al contrari, ens està donant força". "Al principi ens insultaven a alguns dirigents de la cúpula. Ara insulten els nostres 3.600.000 votants", ha afegit. Abascal ha titllat de "miserable" el president del CIS, José Félix Tezanos, per haver criticat el "blanquejament" de l'extrema dreta de Vox i haver-lo equiparat al nazisme, i ha acusat el socialisme d'"instrumentalitzar" les institucions.

Sobre l'adeu d'Albert Rivera de la política, Abascal n'ha elogiat el "patriotisme" demostrat "sobretot a Catalunya". El líder de l'extrema dreta també ha valorat l'actualitat política catalana insistint que "els governs estan dirigits per rebels i colpistes". També ha explicat com restauraria "l'ordre constitucional" a Catalunya: amb l'aplicació de l'article 116 i "impedint que es tallin carreteres". Per tal d'aconseguir que Puigdemont sigui repatriat a Espanya, Abascal ha proposat la "pressió diplomàtica" i ha defensat que el país surti de l'euroordre "i no entregui cap dels delinqüents" dels països membres fins que ells no entreguin Puigdemont.

Els periodistes del grup Prisa, com en la nit electoral, no han pogut entrar a la roda de premsa i Abascal ha dit que mantindrà el veto perquè no té l'"obligació" de deixar-los entrar després que als editorials d'El País se'ls hagi tractat "diferent" i s'hagi demanat "aplicar un cordó sanitari" a la força d'ultradreta.

El partit ultra ha guanyat força en barris obrers i zones agràries i xifra i estima que ha esgarrapat alguns centenars de milers de vots al PSOE, i Abascal ho ha atribuït al fet que són zones "on es viuen els problemes de la immigració". Part de la campanya de Vox es va basar en visitar centres de menors migrants no acompanyats i vincular la seva presència a la violència als barris, moltes vegades davant l'oposició i les crítiques de bona part dels veïns.

stats