PROTESTES CIUTADANES
Política 18/05/2011

Els alcaldables són comprensius amb els acampats però defensen la política com a mitjà de canvi

Jordi Portabella anuncia que Unitat per Barcelona, que tenia previst fer el míting final divendres a la nit a plaça Catalunya, ha canviat la ubicació de l'acte per no ser la coalició independentista qui els desallotgi

Redacció / Agències
2 min

BarcelonaEls alcaldables de Barcelona que s'han referit aquest matí a l'acampada a plaça Catalunya –que té previst mantenir-se fins al dia de les eleccions– s'han mostrat comprensius o directament favorables a les seves reivindicacions. Tot i això, el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Hereu, els ha avisat que "no es pot permetre" que hi hagi "acampades sense cap limitació", tot i compartir la "indignació" que transmeten els concentrats. "Hi ha motius per a la indignació", ha dit Hereu, que tot i això ha reclamat no caure en "l'antipolítica", ja que sinó "no en sortirà cap solució". Hereu ha afegit que també les "ciutats" han estat "víctimes" de l'actual crisi econòmica i de l'actuació dels mercats. Ha advertit que no es pot permetre que els concentrats ocupin la via pública "de manera indefinida" i amb "elements estables" i creu la reivindicació es pot "canalitzar" a través de les concentracions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat de CiU, Xavier Trias, també ha mostrat el seu "respecte" als concentrats i ha subratllat que els polítics "ens equivocaríem si no escoltéssim el que ens volen dir". En aquest sentit, el convergent ha destacat que "hi ha un clam de gent" que demana "reformar i modernitzar el sistema", així com establir "nous sistemes de representativitat". I per Trias, els polítics han "de reflexionar" sobre això i sobre "aquest tipus de moviment" on, segons ell, s'ajunten gent que protesta per la situació econòmica amb els que volen canviar el sistema. Opina, però, que "ja hi ha mecanismes de participació" i que el problema "a vegades no rau en el mecanisme, sinó també en com s'utilitza" i ha carregat contra Jordi Hereu per no haver-ho sabut fer. Trias, a més, ha optat per no fer efectiu un desallotjament forçat i immediat, però tampoc és partidari de permetre que estiguin allà "fins que el sistema canviï". És per això que Trias aposta per un "desallotjament pactat".

No s'ha mullat gaire el cap de llista del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha destacat que "per ara la concentració s'està fent amb respecte i civisme". En aquest sentit, ha evitat "avançar fets" i s'ha limitar a constatar que a Barcelona hi ha un total de 25 candidatures que representen "un ventall amplíssim ideològic i de sensibilitats socials, veïnals i polítiques i tothom podrà dir la seva".

Per la seva banda, el candidat d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha anunciat que la coalició que lidera ha canviat el lloc del seu míting final –previst per divendres a la nit a la mateixa plaça Catalunya– per no entorpir la protesta. "No serem nosaltres qui desallotgem l'acampada", ha assegurat. Tanmateix, després de mostrar-se proper a les seves reivindicacions, ha puntualitzat que "la política no és ni la solució ni l'obstacle, és la manera en què es fa la política", i ha definit la seva coalició com "una eina de transformació de la realitat" que pot "recollir les reclamacions de l'acampada".

Finalment l'alcaldable d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha mostrat el seu respecte amb "aquesta mobilització que expessa malestar contra aquesta injusta crisi" i ha vist "moltíssims elements de complicitat" amb les seves "polítiques de combat contra les retallades i pel manteniment de les polítiques socials" i, per això, ha subratllat que "cal que les mobilitzacions es tradueixin en vots". Tot i això, Gomà no realitzarà abans del 22-M cap "gest que es pugui valorar en clau electoralista".

stats