POLÍTICA
Política 19/12/2013

Acord de CiU, ERC i ICV-EUiA per fer el cens de la consulta amb les dades de l'Idescat

Preveuen un cens voluntari per als 150.000 catalans que viuen fora de Catalunya. El PSC avisa que els ajuntaments i els particulars que no vulguin que es facin servir les seves dades podrien vetar el cens de l'Idescat

Ara / Acn
2 min
El cens és una de les claus de la llei de consultes populars no referendàries

BarcelonaCiU, ERC i ICV-EUiA han arribat a un preacord pel que fa al cens que es farà servir per la llei de consultes populars no referendàries. El padró ampliat que els ajuntaments envien a l'Idescat és l'eina escollida per superar les dificultats que podrien sorgir si, en canvi, s'escollís el cens electoral, que no inclou ni als immigrants ni a les persones d'entre 16 i 18 anys, als que la llei de consultes reconeixerà el dret de participació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El preacord entre els tres grups, al que estudia incorporar-se també la CUP, va més enllà dels propis articles de la llei, ja que en cas de negació del govern espanyol a cedir les competències per convocar referèndums a la Generalitat, la llei de consultes seria l'emprada per acabar convocant la consulta d'autodeterminació. Fonts parlamentàries consultades per l'ARA asseguren que el padró de l'Idescat és el "més fiable", tractant-se de l'organisme que "més informació" té sobre el país.

El PSC s'hi oposa

El PSC rebutja aquesta possibilitat. Fonts socialistes avisen que, en cas de consulta a criteri seu "il·legal", és a dir sense autorització del govern del PP, els ajuntaments i els particulars podrien reclamar la retirada de les seves dades del cens i, per tant, vetar-lo. Un fet que també succeiria, diuen els socialistes, si en lloc del padró es fes servir el cens electoral, propietat de l'Estat. A més, els socialistes insisteixen a rebutjar que la futura llei de consultes pugui ser una eina per convocar la consulta d'autodeterminació, en contra del criteri dels experts del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Pel que fa als 150.000 catalans que viuen a l'estranger, els grups del preacord preveuen la creació d'un registre de participants, perquè s'hi apuntin voluntàriament per participar en les consultes del seu interès.

stats