Política 19/02/2019

Quim Torra saludarà Felip VI però no participarà en el besamans durant el Mobile World Congress

Ada Colau tampoc se sumarà a un acte "ranci"

Ara
2 min
El rei Felip VI, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, durant la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, no participarà en el besamans a Felip VI amb motiu del sopar de benvinguda del Mobile World Congress (MWC), diumenge a la Sala Oval del MNAC. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat aquest dimarts que, per educació, "el més probable és que se saludin", però Torra tampoc es reunirà amb el rei ni amb el president espanyol, Pedro Sánchez. És la primera vegada que el president del Govern participarà al MWC, ja que l'any passat encara no havia estat escollit quan es va celebrar el congrés de telefonia mòbil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra va trencar relacions amb la Casa Reial abans de la inauguració dels Jocs del Mediterrani, que es van celebrar l'any passat a Tarragona. Aleshores, el president català es va saludar amb Felip VI i li va retreure la seva actitud amb Catalunya, especialment el discurs que va fer el 3 d'octubre en què avalava la repressió del moviment independentista.

També ha anunciat que no participarà en el besamans l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ja no ho va fer l'any passat. Segons han explicat fonts municipals, Colau saludarà totes les autoritats presents –també el rei– en els respectius actes institucionals, però no participarà en el besamans inicial. La mateixa alcaldessa ha penjat un vídeo a les xarxes socials en què es defineix com a republicana i considera "inacceptable" en una democràcia tenir un càrrec per "herència sanguínia". L'alcaldessa reitera, a més, que és crítica amb el paper que va jugar Felip VI en el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Crec que no va ajudar", assegura. A més, titlla de "ranci" el mateix acte del besamans, que considera "quasi medieval" i el qual insta a modernitzar.

Colau assegura que la seva absència al besamans del rei és "la típica polèmica de cada any" i s'adreça als seus seguidors per, diu, evitar titulars escandalosos. L'alcaldessa deixa clar que, tot i no assistir a l'acte, saludarà Felip VI, perquè ella és una persona "educada" i assumeix el seu rol institucional. Moments després, i davant de la premsa, Colau ha insistit que en el seu rol institucional saludarà tothom però que no participarà en un acte que creu que s'hauria de superar. L'alcaldessa ha confiat poder repetir l'èxit que el congrés ha registrat en edicions anteriors i ha assegurat que la ciutat està "del tot preparada" per acollir-lo.

Com ja va fer l'any passat, l'alcaldessa assistirà al sopar de benvinguda de diumenge i dilluns participarà en la inauguració oficial del MWC. En l'edició anterior, el president del Parlament, Roger Torrent, tampoc va acudir al besamans del rei però sí al sopar.

L'any passat Ada Colau ja va defensar la plantada al rei Felip VI en el besamans en considerar que és "un acte d'homenatge i vassallatge impropi d'una democràcia del segle XXI".

Fonts municipals han assegurat que l'Ajuntament confia en una "nova edició de rècord del Mobile World Congress" i que treballa conjuntament amb els organitzadors per repetir l'èxit d'edicions anteriors.

stats