ELECCIONS A L'ANC
Política 02/05/2015

139 persones competiran per les 75 places del secretariat nacional de l'ANC

Jordi Sànchez es presenta amb un equip de 58 persones, entre les quals Agustí Alcoberro, Liz Castro i l'exdiputada d'ICV al Congrés Carme Garcia

Roger Tugas / Sara González
3 min
Jordi Sánchez, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaDivendres va tancar-se el termini per presentar candidatures per formar part del secretariat nacional de l'ANC, un procés per al qual s'ha proposat l'exdirigent de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greuges, Jordi Sànchez, el més ben situat per rellevar Carme Forcadell al capdavant de l'entitat, tal com va avançar l'ARA. Com ell, però, hi ha 138 persones més que s'han postulat per entrar a la cúpula de l'Assemblea –hi ha 75 places a escollir–, segons ha fet públic aquest dissabte la web de l'ANC. D'aquestes, n'hi ha 56 que es presenten per ser elegides en la urna nacional –se'n trien 25 així– i 83 més en representació territorial –se n'escullen 50–. Tot i això, la majoria de candidatures són individuals i, per tant, quasi no hi ha equips organitzats per disputar la victòria a Sànchez, que ha conformat un equip de treball propi, amb el nom de Junts, amb 30 noms per a l'urna nacional i 28 per a les urnes territorials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els que acompanyen Sànchez en el seu equip hi ha l'escriptor i historiador Agustí Alcoberro, l'escriptora i traductora Liz Castro, l'exdiputada d'ICV al Congrés Carme Garcia o els ecosocialistes sobiranistes Enric de Vilalta i Teresa Mira. Sànchez assegura que presenta un equip tant amb gent que ja compta amb experiència dins del secretariat nacional –com Gemma Cots, Josep Sabaté o Meritxell Serret– com amb membres de renovació per cobrir "els perfils" que han de garantir que l'ANC segueixi "imparable". Al seu parer, els valors fundacionals "d'unitat, transversalitat i apartidisme" han d'estar més vius que mai per aconseguir una majoria a favor de la independència el 27-S, segons detalla en el document de presentació.

Objectiu: fomentar la unitat d'acció

De fet, "fomentar la unitat d'acció" i "promoure i demanar aquesta mateixa coherència i unitat" als partits polítics és un dels principals objectius de la seva candidatura, a més d'impulsar un projecte a favor de la independència que arribi a nous sectors de la societat que encara "no hi estan il·lusionats" o el poden veure amb "recel". Entre els reptes també es fixa l'eix social com a "tronc bàsic" per fer que la independència suposi la construcció d'un país "plural i inclusiu socialment més just". Treballar perquè la ciutadania se senti protagonista de la construcció d'aquest nou país i fer-ho, a més, amb el compromís que hi hagi "consens" en el seu equip de treball són els dos darrers objectius. "Hi ha reptes interns de l'ANC [millora organitzativa i funcional] que no es poden defugir. Però el que ningú de nosaltres pot oblidar és que hem iniciat el temps de descompte en el litigi actual que com a país lliurem amb l'estat espanyol", assegura Sànchez en una nota personal adjunta a la presentació de la seva candidatura.

L'únic equip –menys nombrós– que es presenta unit a escala nacional és el que conformen els ecologistes Josep Puig Boix, exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, i Santiago Vilanova, els quals defensen un estat català i sostenible en la candidatura 'Per un estat ecològic'. En l'àmbit territorial, però, hi ha també equips col·lectius a les territorials de Barcelona ciutat, el Barcelonès Nord i el Maresme.

A cinc territorials no hi haurà disputa

Dilluns es publicarà el llistat definitiu de candidatures, així com la llista d'interventors. El vot es podrà emetre fins divendres que ve, 8 de maig, en el cas de les assemblees exteriors, i fins dissabte que ve, 9 de maig, la militància votarà els seus nous dirigents. Els resultats es donaran a conèixer el dia 12 de maig. Tot i això, a les territorials del Barcelonès Sud; del Vallès Occidental; de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf; i del Baix Ebre, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Montsià i el Matarranya s'han presentat tants candidats com places a elegir, així que la disputa serà poc rellevant en aquests tres àmbits. Fins i tot a la territorial de la Catalunya Nord només s'han postulat dos candidats, malgrat que tenen tres places a escollir.

stats