Política 03/10/2019

L'Ajuntament de Sabadell rebutja reclamar la llibertat dels CDR empresonats

L'alcaldessa socialista Marta Farrés tomba la moció al desfer l'empat

Xavi Tedó
2 min
L'ajuntament de Sabadell rebutja reclamar la llibertat dels CDR empresonats

BarcelonaEl ple municipal de Sabadell va refusar ahir reclamar la llibertat immediata i l'absolució de qualsevol càrrec dels CDR empresonats i dels 9 de Lledoners, quatre dels quals són de la cocapital vallesana. La moció, que va presentar el casal Can Capablanca en nom dels dos col·lectius, va evidenciar la divisió del ple, amb 13 vots a favor i 13 en contra. L'alcaldessa socialista Marta Farrés va ser l'encarregada de desfer l'empat amb el seu vot de qualitat. ERC, JxCat i la Crida -vinculada a la CUP- hi van votar a favor, mentre que el PSC i Ciutadans van fer-ho en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu dels anticapitalistes, Nani Valero, va recordar que un dels detinguts, Xavi Duch, "era un estret col·laborador de la vida cultural de la ciutat" i que treballava colze a colze amb l'Ajuntament. "¿Tenen previst anar-lo a veure a la presó? ¿S'han preocupat per com estan les seves famílies?", va preguntar al govern en una intervenció molt emotiva i aplaudida per les desenes de persones que es van acostar al consistori per mostrar el seu suport als arrestats. “Sabadell té el 25% dels presos polítics", va lamentar Francesc Baró, de Junts per Sabadell. Des d’ERC, la regidora Èlia Soriano va parlar d’"atacs contra moviments polítics” i va relacionar les detencions amb una suposada operació d’Estat.

El portaveu socialista, Pol Gibert, va criticar la moció per contradictòria: "Es proposa que el ple demani que l'estat espanyol alliberi els detinguts, però alhora es demana separació de poders". Un argument compartit per Adrián Hernández, líder de la formació espanyolista, que va afirmar que "la major part de la població es va tranquil·litzar al saber que s'havia posat fre a un suposat sabotatge".

La tinent d'alcalde Marta Morell, portaveu de Podem, soci de govern del PSC, a qui els promotors de la moció van recordar "el seu passat al CDR del nord", va anunciar que no donaria suport al text i que simplement s'abstindria perquè "comparteix" alguns dels punts del text, com ara que "és cert que hi ha unitats policials que fabriquen proves contra sectors de l'independentisme, com han fet amb Podem".

La moció també demanava a la Generalitat que es retirés com a acusació de la causa dels 9 de Lledoners i que assumís la seva responsabilitat en els fets, que l'Ajuntament facilités tràmits en la defensa dels detinguts del 23-S, que els Mossos "deixin de perseguir la llibertat d'expressió i manifestació" i que el govern espanyol "garanteixi els drets socials i polítics" de la ciutadania.

stats