MOVIMENTS AL PP
Política 27/09/2016

Albiol s’obre a un canvi en la Constitució “assumible”

Núria Orriols
2 min
Xavier García Albiol en una intervenvió al Parlament.

BarcelonaXavier García Albiol va protagonitzar ahir una conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya que pot marcar l’inici d’una mutació del discurs del PP a Catalunya. Sense abandonar els seus postulats ideològics, ahir el líder popular va instar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a proposar una reforma del sistema de finançament i obrir un diàleg per reformar la Constitució. Ara bé, sempre que es respecti la “solidaritat” actual entre les comunitats autònomes i que qualsevol canvi en la carta magna no quedi “al marge” de l’estat de dret. També es va comprometre amb el corredor del mediterrani i la protecció de la cultura catalana. En definitiva, Albiol va oferir moderació en les formes però no en el fons, ja que no es va moure ni un mil·límetre de la seva posició i va tancar la porta a reconèixer Catalunya com a nació. “Hem de discutir coses assumibles i d’acord amb els límits de l’estat de dret”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP -que va comptar amb la presentació de l’expresident de les Illes Balears José Ramón Bauzá-es va fixar com a objectiu assolir el 23% dels vots que va obtenir el partit a Catalunya en les eleccions estatals de l’any 2000, quan José María Aznar va obtenir majoria absoluta, i aglutinar els exvotants d’Unió, i fins i tot del PSC. “Som un partit que representa les classes mitjanes catalanes, no de la burgesia ni de les elits financeres”, va dir. De fet, internament Albiol ha plantejat crear un grup de treball per traçar una estratègia per acollir els antics votants democristians. Fonts populars explicaven ahir, però, que el discurs de García Albiol de dijous que ve, després d’escoltar Puigdemont en la qüestió de confiança, no seguirà la mateixa tònica. Tot i que admeten que tindrà una part “constructiva” -es farà evident al president que hi ha “altres opcions” a banda de la CUP si s’abandona la via independentista-, es tornarà a veure un Albiol “dur”. “Hi haurà atac polític”, asseguren, sobretot per l’aliat que ha escollit Puigdemont per culminar el full de ruta: la CUP.

Ara bé, el líder del PP tornarà al to “conciliador” en el debat de política general, en què s’espera que més enllà del procés d’independència es parli també de polítiques concretes. L’estratègia, segons els consultats, es va definir en la reunió ordinària del grup parlamentari de la setmana passada.

Sense eleccions a Catalunya

Malgrat que el full de ruta de Junts pel Sí situa unes eleccions entre l’estiu i la tardor de l’any que ve, ahir Albiol es va aventurar a pronosticar que no hi haurà uns nous comicis a Catalunya. Segons el popular, “se seguirà amb el monotema” independentista però Puigdemont no convocarà una cita electoral si no milloren les perspectives del PDC. “Quedaran en una anècdota política si va a eleccions el 2017”, va sentenciar, afirmant que per molt que s’hi esforci el Govern Catalunya no serà independent “ni l’any que ve, ni d’aquí nou mesos, ni d’aquí nou anys”.

stats