Política 26/10/2017

ANC i Òmnium reclamen l'aplicació del mandat sorgit de l'1-O

El vicepresident de l'ANC creu que "cada cop estem més a prop que es proclami la República"

Albert Cadanet
2 min
Agustí Alcoberro davant la seu de l'ANC.

BarcelonaLes primeres informacions que apareixien aquest dijous al matí sobre la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques han fet sortir al carrer milers d'estudiants en defensa de la República. A ells també s'hi han unit el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, i el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. De fet, l'ANC ha anunciat a través de Twitter que se sumava a la protesta estudiantil i que restava a l'expectativa de la decisió final del president de la Generaliat, Carles Puigdemont. Això sí, el posicionament de l'Assemblea era clar: "Declaració d'independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Puigdemont descartés finalment unes eleccions i emplacés el Parlament a decidir si aixecar la suspensió de la DUI, les organitzacions per la independència respiraven optimisme. Des de l'ANC, Alcoberro ha reconegut que "divendres es podria aixecar la suspensió respecte als acords del referèndum, i tot apunta en aquesta línia". "Cada cop estem més a prop que es proclami la República Catalana", ha dit Alcoberro. Per la seva banda, Marcel Mauri ha qualificat de "barbaritat" l'article 155 i ha lamentat que el Partit Popular tornés a negar "un últim intent de diàleg".

El vicepresident de l'ANC ha reconegut que avui ha sigut una jornada "complicada". Després de tots els moviments, però, la determinació del president i la majoria parlamentària per tirar endavant amb el mandat sorgit de l'1-O "és clara", ha assegurat Alcoberro. En la mateixa línia ha opinat Mauri, que considera que el Parlament ha de prendre les decisions corresponents per "avançar a partir del mandat democràtic de l'1-O" a més de "resistir davant l'ofensiva de l'Estat". "El 155 significa el colofó de l'espiral demofòbica en la qual ha entrat l'estat espanyol en els últims temps", ha opinat el portaveu d'Òmnium Cultural.

D'altra banda, des de l'ANC també s'ha anunciat que es manté la convocatòria prevista per a aquest divendres a les 12.00 h prop del Parlament, concretament al voltant de l'escenari que s'aixecarà a la cantonada entre els carrers Picasso i Pujadas. Finalment, Alcoberro ha llegit el missatge que li ha fet arribar Jordi Sànchez des de la presó de Soto del Real: "Busqueu acord fins a l'últim minut. No els ho posem fàcil. [...] El món entendrà la veu legítima dels electes si l'estat espanyol mata el nostre Govern i el nostre Parlament", deia la carta.

stats